Hrvatska mora osigurati dostupnost informacija o radu vlasti

Nakon stupanja na snagu Konvencije UNa protiv korupcije, Hrvatska mora osigurati pravo na dostupnost informacija o radu svih tijela vlasti te izgraditi povjerenje građana u njihov rad, ustvrdili su danas predstavnici hrvatskog ogranka udruge Transparency International.

Država također treba pojednostaviti postupke pred tijelima državne uprave, a predviđa se i osnivanje neovisnog tijela za sprječavanje korupcije i edukaciju o njoj, rekao je predsjednik udruge Zorislav Antun Petrović na konferenciji za novinare.

Novo bi tijelo preuzelo dio nadležnosti Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te donošenje propisa o financiranju političkih stranaka, dodao je Petrović.

Konvencija UN-a protiv korupcije na snagu je stupila 14. prosinca, devedeset dana nakon što ju je ratificirala i 30. država, Ekvador.

Prvi globalni pravni instrument usmjeren protiv korupcije sadrži niz odredbi kojima se utvrđuju standardi dobre vlasti, mjere sprečavanja korupcije i međunarodne suradnje.

Hrvatska je jedna od 38 zemalja koje su dosad ratificirale konvenciju i time se među prvima obvezala na njezinu provedbu.

Konvencijom su stvorene pretpostavke za djelotvorniji kazneni progon koruptivnih kaznenih djela te povrat imovine stečene korupcijom u državu podrijetla, kažu u Transparency International.

Ta je antikorupcijska udruga zabrinuta što je dokument do sada ratificirala samo jedna od gospodarski najuspješnijih zemalja, članica skupine G8, Francuska.

Francuska je uz Mađarsku i jedina članica Europske unije čiji se parlament obvezao na kriminalizaciju korupcije, kazneni progon počinitelja i razvijanje institucija koje će sužavati prostor za njezino pojavljivanje.

(Hina) xam ymd

Pročitajte više