"Hrvatska neće kompromis s Ljubljanom i ne ispunjava mjerila EU"

RADIO televizija Slovenije (RTV Slovenije) objavila je jutros tvrdnju svojeg dopisnika iz Zagreba Drage Balažiča, koji između ostalog tvrdi da se Hrvatskoj ne žuri sa završetkom pristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju, jer Hrvatska za to još nije spremna.

Naime, RTV Slovenije izvještava o trenutnom stanju oko hrvatsko-slovenskih pregovora odnosno o zastoju tih pregovora o kojima ovisi daljnji napredak hrvatskih pristupnih pregovora za ulazak u EU.

U okviru tog izvještaja RTV prenosi Balažičev komentar da se "Hrvatskoj očito ne žuri, a politički vrh se je pomirio s time da Hrvatska ove godine neće završiti pristupne pregovore".

Balažič tvrdi da se pristupni pregovori neće završiti ove godine ne samo zbog slovenske blokade, već i zbog toga što u "više vrlo zahtjevnih poglavlja pregovori još nisu počeli, jer Hrvatska nije spremna i ne ispunjava sve mjerila".

"Hrvatska će ustrajati dok ne dođe pred zid"

Nadalje, Balažič tvrdi da će slovenska blokada hrvatskoj vlasti biti "dežurni krivac" za neuspjeh Hrvatske, a Zagreb će još neko vrijeme ustrajati pri svojim, za Sloveniju neprihvatljivim stajalištima.

Zagrebački dopisnik RTV-a nadalje tvrdi da najkasnije do kraja drugog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj, tj. do početka lipnja, ne treba očekivati nikakva popuštanja Zagreba.

"Odlučnost i ustrajnost, koju hrvatska politička elita pokazuje s tim, je obrnuto proporcionalna s uspjesima na ostalim područjima te odvraća pažnju s ozbiljnih poteškoća poput gospodarske krize i korupcijske afere", tvrdi Balažič.

Autor smatra da će hrvatski političari spor sa Slovenijom pokušati odugovlačiti do jeseni u nadi da će se pojačati pritisak ostalih članica EU na Sloveniju, a posebno ukoliko Irska u međuvremenu ratificira Lisabonski sporazum.

"Drugim riječima, Hrvatske će ustrajati tako dugo dok ne dođe pred zid, kada će se morati posve jasno odlučiti hoće li ili neće ući u EU", prenosi ljubljanska RTV Slovenije uvjerenje svojeg dopisnika.

Rehn izgubio nadu?

Slovenska nacionalna javna televizija podsjeća kako Hrvatska i dalje inzistira na tri temeljna načela u pogledu razrješenja pograničnog spora sa Slovenijom, pregovore o granici treba odijeliti od pristupnih pregovora Hrvatske i EU, pregovarački proces za ulazak u EU treba hitno pokrenuti te pogranično pitanje sa Slovenijom se može rješavati samo u skladu s međunarodnim pravom i pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

Sloveniji su ovi stavovi neprihvatljivi, jer pregovore o granici želi provesti političkim putem kojeg Slovenci nazivaju načelom "pravičnosti". Javnosti nije poznato što to načelo konkretno sadrži, odnosno što Slovenci traže, a što (možda) nude u zamjenu za sporni teritorij.

RTV Slovenija piše da je povjerenik za proširenje EU Ollie Rehn, potvrdio da će se u srijedu ponovno sastati s dvojicom ministara vanjskih poslova, hrvatskim Gordanom Jandrokovićem i slovenskim Samuelom Žbogarom. Slovenska televizija pri tom ističe da Rehn polako gubi nadu glede prihvaćanje posljednjeg u nizu kompromisnih prijedloga EU koji bi trebali osigurati ad hoc rješenje pograničnog spora i omogućiti nastavak hrvatskih pristupnih pregovora.

I.K.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više