Hrvatska obilježila Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga

HRVATSKA je, poput brojnih zemalja u svijetu, danas obilježila  Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama kako bi domaću javnost upozorila na ovaj rastući problem u nas i u svijetu.

Međunarodni dan borbe protiv droga obilježava se od 1987. godine, kada ga je ustanovila Glavna skupština UN-a, a glavni mu je cilj potaknuti globalnu borbu protiv droge, prenosi HRT. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 30.000 ovisnika, a oko 50.000 osoba svakodnevno je na neki način povezano s drogom. Za liječenje ovisnika o narkoticima i borbu protiv kriminala povezanoga s drogom Hrvatska godišnje potroši oko dvije milijarde kuna.

Na godinu se utvrdi oko 8.000 kaznenih djela povezanih sa zloupotrebom droge, a dob novih ovisnika sve je niža, upozoravaju stručnjaci i podsjećaju da je samo tijekom prošle godine od predoziranja narkoticima umrlo 86 mladih osoba. Zbog toga su brojne udruge, nadležna ministarstva i uredi odlučili prići mladima i u institucijama i izvan njih.

Povodom današnjeg dana na Cvjetnom trgu u Zagrebu postavljeno je desetak štandova na kojima su svi zainteresirani mogli dobiti informacije o problemu narkomanije, upoznati se s policijskim uređajima za kontrolu droge, ali i vrstama opijata i pribora.

Pročitajte više