Hrvatska optužena na ICJ-u zbog Jasenovca?

MEĐUNARODNA komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu pripremila je deklaraciju kojom se zahtijeva da vlade Bosne i Hercegovine, Srbije i Republike Srpske podignu tužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima, Židovima i Romima u Jasenovcu, pišu srbijanski mediji.

U deklaraciji se predlaže da BiH, Srbija i RS podnesu zahtjev za odštetu žrtvama i njihovim potomcima na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu.

Deklaracija će biti razmatrana na plenarnoj sjednici Četvrte međunarodne konferencije o Jasenovcu koja će biti održana u četvrtak, 31. svibnja, u Banjoj Luci.

Srpski mediji pišu da je u jasenovačkim logorima tijekom Drugog svjetskog rata stradalo 700.000 Srba, Židova i drugih antifašista.

U tekstu je osuđeno i smanjivanje broja žrtava u medijima, publikacijama i "lažnom predstavljanju jasenovačkog logora u novoj postavci Muzeja u Jasenovcu".

Savjetu ministara BiH te vladama Hrvatske, RS i Srbije predloženo je pokretanje postupka da se teritorij na kojem se nalazio logor stavi pod međunarodnu zaštitu UNESCO-a

V.Š.

Pročitajte više