Hrvatska po prvi puta postala donator UNHCR-a

HRVATSKA se, po prvi put do sada, obvezala na dobrovoljni doprinos od 10.000 američkih dolara s ciljem potpore operacijama i aktivnostima UNove agencije za izbjeglice (UNHCR) diljem svijeta u 2005. godini, priopćilo je u petak predstavništvo UNHCR-a u Hrvatskoj.

"Moramo i dalje proširivati našu bazu donatora, a vrlo mi je drago što se nove države počinju isticati. Pozdravljamo Hrvatsku, Libiju, Rumunjsku i Venecuelu koje su se, po prvi put, pridružile klubu zemalja donatora", kazao je visoki povjerenik UNHCR-a Ruud Lubbers, prenosi se u priopćenju.

Činjenica da je Hrvatska po prvi put preuzela obvezu dobrovoljnog doprinosa UN-ovoj agenciji za izbjeglice odražava ogromne promjene kroz koje je ta mlada država prošla otkad je UNHCR došao u zemlju 1991. godine - od primateljice humanitarne pomoći UN-a u posljednjoj dekadi 20. stoljeća, kada je udomaćila stotine tisuća izbjeglica i prognanika, do zemlje donatora UNHCR-a, dodaje se u priopćenju.

Kako se kaže u priopćenju, UNHCR-u je na konferenciji u Ženevi prošlog tjedna čvrsto zajamčeno 405 milijuna američkih dolara za operacije u 2005. godini, što je najveći iznos zajamčenih doprinosa dosad, a čak 12 posto viši nego prošle godine.

Ovaj će rekordni iznos, navodi se u priopćenju, omogućiti UNHCR-u da započne sa svojim djelovanjem 2005. godine s već potvrđenih 37 posto proračuna za iduću godinu, koji bi ukupno iznosio 1,1 milijardu američkih dolara.

Prema podacima iz priopćenja, 42 posto proračuna UNHCR-a za 2005. godinu izdvojeno je za programe u Africi, 107 milijuna američkih dolara za operacije u Afganistanu, Iranu i Pakistanu, a preko 46 milijuna američkih dolara za aktivnosti na Balkanu.

UNHCR trenutačno brine o 17 milijuna ljudi u svijetu, od toga 9,7 milijuna izbjeglica, milijun tražitelja azila, preko milijun povratnika, te 5,3 milijuna drugih, uključujući osobe raseljene unutar država, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više