Hrvatska nudi pomoć u potrazi za Dankom. HGSS: Minimum potrage je barem 4-5 dana

Foto: Nova TV

Nakon što je jučer u Srbiji iz obiteljskog dvorišta nestala dvogodišnja djevojčica Danka, odmah je započela opsežna potraga za njom. Kako ni nakon 27 sati nije pronađena, pomoć je ponudila i Hrvatska.

Prema najnovijim informacijama, potraga se širi, ali i krim-policija također širi svoj smjer istrage. 

"Jutros smo stupili u kontakt s kolegama iz Srbije i ponudili im svoju pomoć, stavili na raspolaganje svoje resurse. Rekli su da za sada oni nisu potrebni, no i dalje smo u stanju pripravnosti i s njima smo u kontaktu", rekao je za Novu TV Marko Rakovac iz HGSS-a.

Na pitanje koliko je malome djetetu teško preživjeti Rakovac je rekao kako mala djeca do tri godine u prvih 48, pa i 72 sata, imaju veliku vjerojatnost preživljavanja. "U 80 posto slučajeva budu neozlijeđena. Najveći je problem što se preplaše i ne odazivaju zbog toga, ali tu najviše pomažu psi tragači", kaže.

"Mala djeca se najčešće brzo pronađu jer je javnost jako senzibilizirana. Potrage krenu naglo, gotovo agresivno. Djeca imaju sklonost ostati uz cestu ili se skloniti u nekakav čvrsti objekt i to završi uspješno", dodaje.

"Međutim, moramo istaknuti da je minimum intenzivne potrage barem 4-5 dana. Ako i onda izostanu sve indikacije, potraga može krenuti u nekom drugom smjeru", zaključuje na kraju.

Pročitajte više