Istraživanje američke tvrtke: Hrvatska porezima pljačka svoje građane i tjera ih u inozemstvo

Foto: open.buffer.com/international-pay, Index

DA Hrvatska porezima nemilosrdno guli građane, u usporedbi s razvijenim i civiliziranim zemljama, znali smo od ranije, a sada smo dobili i usporedbu koja to potvrđuje.

Američka kompanija Buffer, sa sjedištem u Kaliforniji, ima zaposlenike u raznim zemljama svijeta te su objavili usporedbu njihovih plaća i poreza koje moraju plaćati u svojim zemljama. Među njima je i jedna zaposlenica iz Hrvatske.

Colin, Ujedinjeno Kraljevstvo, Porez: 28,97 posto

Colin je u 2014. zaradio 90 tisuća dolara što u Ujedinjenom Kraljevstvu kao oporezivi prihod iznosi 58,398 funti.

Colin je prijavljen kao samozaposlena osoba, te ukupno plaća 28,97 posto poreza, odnosno 16.701,11 britanskih funti.

Mary, San Francisco, USA, Porez: 32,5 posto


Mary živi u San Franciscu i stalna je zaposlenica kompanije na puno radno vrijeme. Prošle godine zaradila je 90.017,95 dolara.

Od toga je platila poreze i doprinose u iznosu od 29.251 dolar. U ovaj iznos uključen je federalni porez, doprinos za socijalno osiguranje, zdravstveno osiguranje, državni porez te osiguranje u slučaju nesposobnosti za rad. Njeno porezni opterećenje iznosilo je 32,5 posto.

Tom, Ontario, Kanada, Porez:  33,1 posto

Tom je dao podatke za 2014. godinu, kada je radio samo šest mjeseci. U tom razdoblju je imao prihode od 52.872,33 američka dolara. Tom je registriran kao samozaposlena osoba, te ne mora plaćati doprinos za zapošljavanje, ali plaća veće mirovinske doprinose. S godišnjim prihodom od oko 52,8 tisuća dolara, njegova porezna stopa iznosi 33,1 posto.

Ivana, Hrvatska, Porez: 55 posto

Ivana iz Hrvatske ima sreću da radi u stranoj kompaniji, a nesreću da poreze mora plaćati u Hrvatskoj. Godišnje zarađuje 92 tisuće dolara a efektivna porezna topa na taj iznos je oko 55 posto.

U Hrvatskoj su postoje tri porezne stope na plaću: 12 posto, 25 posto i 40 posto. U Ivaninom slučaju porez bi iznosio 40 posto plus 12 posto gradskog prireza.

Od mjesečne plaće koja iznosi 7.666,00 dolara, Ivani bi prema hrvatskim poreznim propisima ostalo 3.142 dolara.

Ivana radi u svojoj tvrtki, što joj omogućuje da sama određuje visinu plaće, tako da spada u poreznu stopu od 25 posto, no tada mora platiti porez na dobit tvrtke, koji iznosi 30 posto, tako da se na kraju svejedno približi efektivnoj poreznoj stopi od 55 posto.

Iako će mnogi reći da se radi o primanjima koja su za hrvatske prilike vrlo velika, treba se podsjetiti da Hrvatska ima problema s iseljavanjem najproduktivnijeg dijela stanovništva u inozemstvo, a visoki porezi, kojima im se otima dobar dio zarade sasvim sigurno nisu poticajni za ostanak.

Osim toga, takvi porezi smanjuju ukupnu konkurentnost ekonomije, jer zašto bi netko osnivao tvrtku u Hrvatskoj i zapošljavao, kada je to u inozemstvu daleko jeftinije.

Jose, Španjolska, Porez: 36,23 posto

Jose živi u Španjolskoj a godišnja plaća iznosi mu 75 tisuća eura. Zaposlen je kao freelancer te će porez platiti po stopi od 32 posto. na to se dodaje još 4,23 posto za zdravstveno osiguranje, te će mu efektivna porezna stopa iznositi 36,23 posto.

Niel, Južnoafrička Republika; Porez: 33 posto


Niel zarađuje 101.141,00 američkih dolara godišnje. Registriran je kao freelancer te plaća paušalni porez svakih šest mjeseci, koji se temelji na procjeni zarade.

Putem on-line aplikacije poreznih vlasti može izračunati koliko će mu iznositi porez za određeno razdoblje. Ako dođe do preplate poreza, krajem financijske godine može zatražiti povrat poreza. Efektivna porezna stopa iznosi 33 posto.

Pročitajte više