Hrvatska pošta izdala žig za obljetnicu Markićkinog referenduma o braku

Foto: HP

Hrvatska je pošta jučer, povodom obljetnice referenduma o braku koji je održan 20.12.2013. godine, izdala žig kojim obilježava 10 godina od trenutka u kojem je u Ustav Republike Hrvatske ušla odrednica po kojoj je brak zajednica muškarca i žene. Referendum je organizirala udruga Željke Markić U ime obitelji, a pitanje je glasilo: "Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?"

Na žigu koji je jučer izdala pošta nalazi se logo vrlo sličan onom koji koristi U ime obitelji, a na njemu su prikazane dvije ilustracije odrasle osobe, jedne u hlačama i druge u haljini. Između njih se nalaze ilustracije dvoje djece. Iznad ilustracije obitelji nalazi se zaokruženo "ZA". Na žigu je ispisano: "10 g Referenduma o braku, Ustav RH: brak = žena + muškarac."

Kako objašnjavaju iz HP-a, poštanskim se žigom poništavaju poštanske marke i potvrđuje primitak pošiljke u poštanskom uredu na određeni datum.

"Jedan od njih je prigodni poštanski žig koji se koristi za poništavanje poštanskih maraka, stavljanje otiska na poštanske pošiljke, prigodne omotnice, dopisnice, razglednice i ostale filatelističke proizvode u određenom vremenskom razdoblju u poštanskom prometu. Prigodni poštanski žig koristi se samo onog dana (datuma) koji je ugraviran na žigu", navode iz HP-a. 

Pročitajte više