Hrvatska postala sponzor Rezolucije o Srebrenici

Foto: EPA

Hrvatska je postala sponzor Rezolucije o Srebrenici čiji su predlagatelji Njemačka i Ruanda, javlja HRT. O rezoluciji bi se trebalo glasati kasnije ovog mjeseca na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Prethodno je usuglašen sam tekst rezolucije. 

Rezolucija poziva da se 11. srpnja uspostavi kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, još jednom osuđuje sve postupke kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi.

Rezolucijom se kani pozvati sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, poštuju međunarodno običajno pravo o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Među sponzorima Slovenija i Sjeverna Makedonija

Od glavnog tajnika UN-a traži se uspostava programa informiranja pod nazivom "Genocid u Srebrenici i Ujedinjeni narodi", koji bi trebao biti u primjeni već uoči naredne godine, kada se obilježava 30. obljetnica tog zločina.

Sve države članice UN-a, kao i nevladine udruge i civilno društvo, predlagatelji rezolucije istodobno pozivaju na odgovarajuće aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine.

Kao sponzori rezolucije prijavile su se najutjecajnije zapadne države te značajne islamske zemlje, a među državama regije jugoistoka Europe sponzori su joj Slovenija i Sjeverna Makedonija.

Pročitajte više