Hrvatska potpisala konvenciju WHO-a o nadzoru nad duhanom

HRVATSKA je u srijedu u New Yorku potpisala Okvirnu konvenciju o nadzoru nad duhanom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), postavši time njezina 120. potpisnica, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Potpisivanjem Okvirne konvencije o nadzoru nad duhanom Hrvatska se pridružila većini europskih zemalja koje su to učinile, kao i Europska unija, a njome želi dokazati dosljednost svoje aktivne politike u zaštiti zdravlja, odnosno politici prevencije i suzbijanja uporabe duhana i duhanskih proizvoda, piše u priopćenju.

Cilj je Okvirne konvencije zaštita sadašnjih i budućih naraštaja od pogubnih zdravstvenih, socijalnih, ekoloških i gospodarskih posljedica uporabe duhana i izlaganja duhanskom dimu kroz pripremu zakonskog okvira za mjere usmjerene prema smanjenju potražnje za duhanom i mjere koje smanjuju opskrbu duhanom, stoji u priopćenju.

Te će mjere provoditi potpisnice na nacionalnim, regionalnim i međunarodnim razinama kako bi sustavno i znatno smanjile uporabu duhana i izlaganje duhanskom dimu, dodaje se.

Okvirna konvencija sadrži, između ostalog, mjere o određivanju cijena, oporezivanju, zaštiti od izlaganja duhanskom dimu, reguliranju sastojaka duhanskih proizvoda, otkrivanju podataka o duhanskim proizvodima, pakiranju te označavanju duhanskih proizvoda (zabranu natpisa s malo katrana, light, mild, zdravstvena upozorenja koja zauzimaju najmanje 30 posto pakovanja duhanskih proizvoda itd.).

Nadalje mjere sadrže zabranu sponzorstva, osiguranje stručne i ostale pomoći za odvikavanje od pušenja, zabranu prodaje duhanskih proizvoda maloljetnim osobama i dr.

Okvirna konvencija o nadzoru nad duhanom usvojena je u svibnju 2003. godine na 56. Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Dosad ju je ratificiralo 17 država.

Konvencija će stupiti na snagu kad je ratificira 40 država.  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.