Hrvatska priča: Trgovački sud premali za sve vjerovnike splitske Željezare

NIŠTA od izvještajnog ročišta u stečaju Željezare Split. Dvorana splitskog Trgovačkog suda jednostavno je bila premala za 200 vjerovnika Željezare koji su se danas pojavili. Sudac Ivan Basić pokušao je ročište prebaciti u veliku dvoranu splitskog Županijskog suda, no ona je već bila zauzeta. Sudac Basić potražit će za iduće ročište nešto prikladnije, najvjerojatnije nekakvu fakultetsku dvoranu.

Ukupno dugovanje 700 milijuna kuna

Najveći broj vjerovnika koji se danas pojavio na sudu zapravo su radnici Željezare. Državi firma najviše duguje, samo poticaj koji su od države dobili za vrijeme Zlomrexa iznosi 220 milijuna kuna. Sada ga trebaju vratiti jer su završili u stečaju, koji je pokrenut na zahtjev HEP-a za neplaćenu struju. Cijeni se da ukupna potraživanja svih vjerovnika iznose nekakvih 700 milijuna kuna. 

Pokrenuti proizvodnju

Radnici vide slamku spasa u Petru Pripuzu, hrvatskom kralju otpada, koji želi obnoviti proizvodnju i nudi 105 milijuna kuna za Željezaru. "Nama je to najvažnije, jer je 250 radnih mjesta u ovoj situaciji izuzetno velika stvar. Mislim da smo na dobrom putu da ponovno pokrenemo proizvodnju", kaže sindikalist Mladen Bekavac. 

Pročitajte više