Hrvatska se na Havajima predstavila američkim turoperatorima

HRVATSKI turistički djelatnici predstavili su u protekla tri dana na Havajima Hrvatsku i njezin turizam američkim turoperatorima na konferenciji važnoj za promociju hrvatskih odredišta.

Na godišnjoj konferenciji Udruge američkih turoperatora (USTOA), održanoj od 9. do 11. prosinca na havajskom otoku Maui, hrvatsku turističku ponudu za 2004. su predstavili ministrica turizma Pave Župan Rusković, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić i predstavnica HTZ-a u New Yorku Nena Komarica.

Hrvatski predstavnici sastali su se s 20 najjačih turoperatora, govorili o hrvatskom turizmu specijaliziranim novinarima, te priredili tradicionalni "Hrvatski ručak" i prigodan kulturni program.

"Interes za Hrvatsku i hrvatske programe za 2004. sve više raste, a popis turoperatora koji prodaju turističke aranžmane za Hrvatsku bitno se produžuje", rekla je za Hinu Komarica.

Dodala je kako su posebnu pozornost privukli hrvatski turistički programi koji uključuju kulturno nasljeđe, eko-turizam i tzv. pustolovni turiza.

USTOA okuplja oko 800 članova, američkih i svjetskih turoperatora, koji godišnje zabilježe više od 10 milijuna putnika. U svojim brošurama oni objavljuju programe najpoznatijih američkih i svjetskih odredišta i važni su za Hrvatsku koja nastoji vratiti američke turiste.

Američki turisti su se u ovoj godini počeli vraćati u većem broju u Hrvatsku: 11 posto ih je bilo više u odnosu na 2002. Hrvatska je jedina sredozemna zemlja koja bilježi povećanje broja američkih turista, a do kraja godine očekuje se posjet 76.000 američkih turista i 190.000 noćenja.

To je, međutim, još uvijek daleko od predratne 1990. kada je u Hrvatsku putovalo oko 250.000 Amerikanaca.

Na već postojeći popis turoperatora koji nude Hrvatsku kao turističko odredište uključeni su Brendan Worldwide Vacations i Gate 1 koji će hrvatska odredišta u 2004. nuditi u svojoj brošuri za Europu.

Kao i prošle i ove je godine bilo pitanja kada će biti uvedeni izravni letovi između SAD-a i Hrvatske što je važno za dolazak većeg broja Amerikanaca.

Hrvatski Atlas je prvi hrvatski turoperator koji je 1993. postao član USTOA pa je tako Hrvatska već deset godina u toj udruzi.

Tijekom konferencije s prigodnim hrvatskim programom nastupili su poznati hrvatski umjetnici: sopranistica Sandra Bagarić, tenor Hrid Matić i pijanist Darko Domitrović.

(Hina) slek bdj

Pročitajte više