Hrvatska spremna pomoći pri uspostavi libijske obalne straže

Foto: FAH

HRVATSKA je spremna s drugim članicama EU-a pridonijeti uspostavi libijske obalne straže kako bi se borila protiv krijumčara izbjeglicama, izjavio je u utorak hrvatski ministar obrane Josip Buljević u Luxembourgu gdje je EU ponudio Libiji 100 milijuna eura  vrijednu ekonomsku i humanitarnu pomoć.

Buljević je u utorak u Luxembourgu sudjelovao na sastanku Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane, na kojem se uglavnom razgovaralo o stanju u Libiji te o suprotstavljanju hibridnim prijetnjama. U ponedjeljak navečer ministri vanjskih poslova i obrane održali su zajednički sastanak te video-konferencijom razgovarali s libijskim premijerom Fayezom al-Sarrajem koji je formirao vladu nacionalnog jedinstva, ali još nije dobio potporu u parlamentu.

Europska unija nada se da će uspostava vlade onemogućiti džihadističku skupinu Islamsku državu da u Libiji stvori svoje novo uporište te spriječiti ukrcavanje izbjeglica na libijskim obalama odakle ih krijumčari prebacuju na Siciliju.

Stoga u EU razmatraju mogućnost proširenja operacija Sophia, pomorske operacije EU-a za borbu protiv krijumčara izbjeglicama, uspostavljene ljeti 2015.

"Na sastanku su razmatrani načini unapređenja operacije Sophia, gdje će europske države, među njima i Hrvatska dati svoj doprinos, vjerojatno kroz obuku libijskih snaga, odnosno moguće libijske obalne straže", rekao je Buljević.

Operacija Sophia djeluje samo u međunarodnim vodama jer nema ovlasti za ulazak u libijske vode ni zeleno svjetlo UN-a, što omogućuje krijumčarima da neometano razvijaju posao s prijevozom izbjeglica. EU je ponudila Libiji 100 milijuna eura ekonomske i humanitarne pomoći.

100 milijuna eura pomoći

"Zaključeno je da će se EU dodatno angažirati u potpori libijskoj vladi nacionalnog jedinstva. Razgovaralo se o tome da se aktivira 100 milijuna eura pomoći kako bi se olakšala situacija na terenu, a također je razmatrano odmrzavanje libijskih sredstava jer Libija nije siromašna zemlja i ima dovoljno svojih sredstava i kapaciteta da osigura nesmetano funkcioniranje", rekao je Buljević.

Ministri obrane zemalja članica usvojili su i zaključke o suprotstavljanju hibridnim prijetnjama, neprijateljskim aktivnostima kojima je cilj destabilizirati regiju ili državu, a s kojima se EU zadnjih godina suočava. Hibridne prijetnje odnose se na raznolike aktivnosti, kombinaciju konvencionalnih s nekonvencionalnim metodama, koje mogu koristiti države ili nedržavni čimbenici, a da pritom ne proglašavaju ratno stanje.

Ministar Buljević je na rubu sastanka održao je bilateralni razgovor s visokom predstavnicom i potpredsjednicom Europske komisije Federicom Mogherini. Razgovarali su o kreiranju zajedničke politike EU-a prema Libiji, posebno u kontekstu izgradnje sigurnosnih i obrambenih kapaciteta.

Također se razgovaralo i o stanju u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu i problemima rastuće radikalizacije, gdje je visoka predstavnica EU-a pokazala poseban interes za suradnju.

Zaključno, dogovoreni su daljnji kontakti, stalna razmjena mišljenja te suradnja na budućim projektima od interesa za sigurnost Europske unije, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Pročitajte više