"Hrvatska treba ubrzati reforme javne uprave i pravosuđa"

U SVOM godišnjem izvješću o napretku, Europska je komisija ocijenila kako Hrvatska ispunjava političke kriterije, demokracija i vladavina prava su ojačani, postignut je snažan gospodarski rast i održana makroekonomska stabilnost, no treba ubrzati reforme javne uprave i pravosuđa te borbu protiv korupcije.

U izvješću, koje obuhvaća razdoblje od 1. listopada 2006. do 3. listopada 2007., opisuju se odnosi između Hrvatske i EU-a, analizira stanje u Hrvatskoj u pogledu ispunjavanja političkih i gospodarskih kriterija te njezina sposobnost preuzimanja obveza koje proizlaze iz članstva, odnosno usklađivanje s europskom pravnom stečevinom.

"Hrvatska nastavlja ispunjavati kopenhaške političke kriterije. Provedba strategije za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije je nastavljena", ističe Europska komisija i dodaje da je smanjen zaostatak u broju neriješenih sudskih predmeta i da su postignuti prvi rezultati u borbi protiv korupcije.

"Pojačanu pozornost treba posvetiti manjinskim pravima"

Također se ističe da je Hrvatska poduzela odgovarajuće korake za rješavanje problema manjina i za povratak izbjeglica. Hrvatska je nastavila punu suradnju s Haškim sudom, ratificirala sporazum o CEFTA-i i nastavila aktivno sudjelovati u regionalnoj suradnji.

"Međutim, ostaju značajni izazovi u ključnim područjima, poput reforme neefikasnog pravosudnog sustava i javne uprave te borba protiv korupcije, koja ostaje široko raširena. Pojačanu pozornost treba posvetiti manjinskim pravima, posebice povratku izbjeglica. Procesuiranje ratnih zločina traži daljnju pozornost. Daljnja regionalna suradnja je od ključne važnosti, kao i napori na rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja sa susjedima, posebice oko određivanja granica", smatra Komisija.

Komisija ističe da Hrvatska ima funkcionalno tržišno gospodarstvo koje bi se u srednjoročnom razdoblju moglo nositi s konkurentskim pritiskom na europskom tržištu, pod uvjetom da provede sveobuhvatan reformski program kako bi se smanjile strukturalne slabosti.

J.Da.

Pročitajte više