"Hrvatska treba uvesti europske suce i tužitelje da bi utemeljila neovisno sudstvo"

"ZBOG raširene korupcije i pravosuđa koje i dalje nije reformirano, Hrvatska će teško do kraja lipnja ove godine zatvoriti pregovore", zaključak je komentara objavljenog u EuObserveru kojeg potpisuju Nataša Srdoč i Joel Anand Samy osnivači Adriatic instituta u kojem naglašavaju kako nijedan slučaj korupcije na visokoj razini još uvijek nije riješen.

Komentar pod nazivom  "Zašto Hrvatskoj treba lobiranje za pridruživanje Europskoj uniji", posebno se bavio činjenicom da su tradicionalne hrvatske zaštitnice, Austrija i Njemačka, i same pretrpjele veliku štetu poslujući u Hrvatskoj. Autori pri tome misle na slučajeve Hypo banke i BLB-a gdje je Njemačka izgubila oko 3,8 milijardi eura nakon preuzimanja Hypo banke.

Sukob interesa - neozbiljan

Autori se pitaju što zapravo posebnog izvjestitelja EU-a za Hrvatsku Hannesa Swobodu i euro parlamentarce navodi na mišljenje da će se Hrvatska riješiti korupciju do lipnja kada to nije bila u stanju napraviti u posljednjih 20 godina.

Osim niza afera koje još uvijek nemaju sudski epilog autori smatraju kako sam  koncept sukoba interesa u Hrvatskoj nitko ne shvaća ozbiljno te se ne sankcionira

Uvoz sudaca i tužitelja

"Bez vladavine prava, zaštite vlasništva, neovisnog pravosuđa i jasne trodiobe moći za Hrvatsku će biti nemoguće obračunati se s korupcijom i organiziranim kriminalom", naglašavaju autori koji predlažu Europskoj uniji da novac namijenjen Hrvatskoj zapravo ulože u suce i tužitelje iz zemalja sa snažnim pravosuđem koji će pomoći hrvatskim kadrovima da se utemelji neovisno sudstvo.

Autori smatraju da monitoring koji je uveden nad Rumunjskom i Bugarskom ne bi bio loš potez, jer Hrvatska sama ne može riješiti problem korupcije.

Pročitajte više