Hrvatska tužena zbog diskriminacije romske djece

EUROPSKI centar za prava Roma i Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava podnijeli su tužbu protiv Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, tražeći ostvarenje pravde za 15ero romske djece iz Međimurja podvrgnute rasnoj diskriminaciji i segregaciji u osnovnim školama, priopćeno je danas iz HHO-a.

Romska djeca čiji će se slučajevi raspravljati na sudu u Strasbourgu pohađaju odvojene, isključivo romske razrede u regularnim osnovnim školama, a u HHO-u smatraju da je riječ o diskriminaciji i segregaciji koja je suprotna hrvatskim zakonima i bojnim međunarodnim standardima ljudskih prava.

"Njihovo isključivanje u odvojene razrede rezultat je eklatantnog primjera diskriminacije", ističu u HHO-u. Smatraju da se diskriminacija temelji na rasnoj i etničkoj osnovi koju provode osnovne škole, prevladavajućem antiromskom raspoloženju te nemogućnošću vlasti na lokalnom i nacionalnom nivou da ispravi nepravdu.

U HHO-u podsjećaju da su roditelji djece ranije podnijeli tužbe pred hrvatskim sudovima, no dva su suda tužbe odbili, pa su pomoć zatražili i od Ustavnog suda čija se odluka još čeka.

"Nemogućnost da ostvare pravdu prisililo je djecu da se obrate Europskom sudu za ljudska prava", kažu u HHO-u.

Navode da su školski programi za romsku djecu u odvojenim razredima znatno reducirani i ograničeni u usporedbi sa službeno propisanim planom i programom, čime im je, kako kažu, nanesena velika šteta u obrazovnom, psihološkom i emotivnom smislu.

Pozivajući se na službene vladine statistike u HHO-u kažu da gotovo 60 posto romske djece u Međimurskoj županiji pohađa isključivo romske razrede, dok u jednoj od škola više od 88 posto romske djece pohađa odvojene razrede.

Pročitajte više