Hrvatska u rujnu domaćin svjetskoga skupa geologa

TRODNEVNI međunarodni znanstveni skup geologa, čija je uža specijalnost sedimentologija, koji će se održati sredinom rujna u Opatiji, najveći je takav skup ove godine u Europi i jedan od najvažnijih u svijetu.

Dvadeset drugi kongres Međunarodnog udruženja sedimentologa (International Association of Sedimentologists) organiziraju Institut za geološka istraživanja u Zagrebu i Hrvatsko geološko društvo, a pokrovitelj mu je Ministarstvo znanosti i tehnologije Republike Hrvatske.

Znanstveni odbor skupa ponudio je sudionicima 14 tematskih cjelina iz sedimentologije i srodnih geoloških disciplina. Jedno od važnijih pitanja bit će i utjecaj čovjeka na okoliš i uloga sedimentoloških istraživanja u njegovu očuvanju, priopćeno je iz organizacijskog povjerenstva.

Predviđeno je devet uvodnih predavanja kojima je cilj ocijeniti trenutačna dostignuća u tom vrlo dinamičnom znanstvenom području, te osam višednevnih terenskih ekskurzija na geološki najzanimljivija mjesta geotektonskih cjelina Dinarida, Panonskog bazena i južnih Alpa.

Sedimentologija je grana geologije koja se bavi proučavanjem taložnih stijena, od kojih je izgrađeno više od 90 posto područja Hrvatske. U njima se nalaze sve hrvatske rezerve nafte, vode i brojnih drugih mineralnih sirovina, a od njih je izgrađena i jadranska obala.

Pročitajte više