Hrvatska udruga banaka u 2010. godini očekuje daljni rast nezaposlenosti

U SVOJIM analizama za 2010. godinu Hrvatska udruga banaka (HUB), koja obuhvaća šest najvećih hrvatskih banaka, predviđa  nastavak pad gospodarske aktivnosti. U ovoj godini se očekuje i daljnji pad osobne potrošnje (prosječno za 1,2 posto) i investicija (prosječno za 4,2 posto).

"Prosječni očekivani pad iznosi 1,1 posto, dok najveći pesimisti očekuju pad od dva posto, a najveći optimisti zadržavanje gospodarskih aktivnosti na prošlogodišnjoj razini", navodi se u izvješću HUB-a.

Procjenjuje se kako bi stopa nezaposlenosti prosječno mogla u 2010. godini iznositi 10,6 posto. Najoptimističniji očekuju stopu od 9,5 posto, a najpesimističniji od 12,5 posto.

"Relativno blago povećanje nezaposlenosti (s obzirom na intenzitet krize) može se tumačiti izostankom pritiska na plaće (da su realne plaće rasle, pad zaposlenosti bi bio veći). Očekuje se stagnacija realnih plaća (prosječan pad od 0,2 posto). Mirnoći plaća trebala bi pomoći mirnoća inflacije (prosječna stopa rasta od 2,7 posto)", stoji u predviđanjima HUB-a, u kojima se navodi i kako se očekuje da će u 2010. godini vanjski dug dosegnuti vrijednost godišnjeg BDP-a.

Ekonomisti očekuju ulazak u Hrvatske u Europsku uniju 2012. godine, oporavak inozemne potražnje u 2010. godini te stabilizaciju očekivanja, o čemu zavisi oporavak domaće potražnje.

Pročitajte više