AFERA RBA

Hrvatska udruga za PR o oglasu RBA: Ovo je potpuno neuobičajeno

Foto: HUOJ, Index

"STAV Hrvatske udruge za odnose s javnošću i moj osobni jest da je bilo kakav službeni oglas kojim se traži pritisak na sud, Ustavni sud ili bilo koju drugu javnu instituciju neprihvatljiv", kaže u odgovoru za Index Ana Tkalec Verčič, predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) o slučaj RBA. HUOJ je strukovna udruga koja okuplja stručnjake u odnosima s javnošću i druge komunikacijske stručnjake, a kažu nam iz te udruge da je praksa RBA potpuno neuobičajena.

>> RBA banka natječajem tražila agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud

RBA eksplicite tražila PR-ovce za "vršenje pritiska na Ustavni sud"

Podsjetimo, u pozivu Raiffeisenbanke za odabir PR agencije u kojem banka traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima stoji da je jedan od zadataka te agencije i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj". Iako u pozivu koji je napisan na engleskom jeziku doslovno stoji "Putting the pressure on the Constitutional and other Croatian courts", iz RBA u izjavi za Index tvrde da su tražena "isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke".

>> Udruga Franak pozvala sve da zatvore račun u RBA zbog pritiska na pravosuđe

Iz Hrvatske narodne banke potvrdili su nam kako će u okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb te poduzeti potrebne mjere.

>> Hrvatska narodna banka: Odmah krećemo u nadzor RBA, ovo je nedopustivo ponašanje

Sudac Vrhovnog suda i predsjednik Hrvatske udruge sudaca Damir Kontrec rekao je za Index da je pojava ove, još jedne u nizu komunikacijskih strategija, pokušaj nedopustivog pritiska na suce.

>> Sudac Vrhovnog suda o slučaju RBA: Nedopustiv pritisak na suce. Kamo to vodi?

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u izjavi za Index naglašava kako ne postoje legitimni postupci vršenja pritisaka na suce i sudove. Nezavisni zastupnik u saboru Marin Škibola kaže da ako se poziv pokaže istinitim, RBA zaslužuje "da joj se oduzme dozvola za rad", dok je Udruga Franak pozvala DORH da se pozabavi poslovanjem Raiffeisenbanke.

>> Šef Ustavnog suda: Ne postoji legitiman pritisak na sud i suce

Stručnjaci koji se bave odnosima s javnošću i PR-om šokirani su natječajem.

"Takva praksa je potpuno neuobičajena i ni na koji način nije usklađena s etičkim kodeksom HUOJ-a", kaže nam na kraju predsjednica HUOJ-a Ana Tkalec Verčič.

 

Pročitajte više