HRVATSKA UN-U PREDSTAVILA SVOJ ZAKON O RAVNOPRAVNOSTI ŽENA

Hrvatska priprema novi zakon o jednakosti spolova koji predviđa uspostavu vladina Ureda i pravobranitelja za jednakost spolova, rekla je u srijedu u Ujedinjenim narodima hrvatska predstavnica u Povjerenstvu za status žena Dubravka Šimonović.

Sudjelujući na 47. zasjedanju UN-ova Povjerenstva za status žena u stožeru UN-a u New Yorku Šimonović je predstavila dva nova zakona kojima Hrvatska nastoji ojačati jednakopravnost žena i spriječiti nasilje nad njima.

Hrvatska priprema novi zakon o jednakosti spolova koji će biti predstavljen 8. ožujka.

´Temeljni cilj ovoga zakona je jačanje zaštite od spolne diskriminacije i jamčenje stvaranja jednakih mogućnosti za muškarce i žene na političkom i socijalnom polju, obrazovnom sustavu i drugim područjima´, rekla je Šimonović.

Novi zakon će među ostalim obvezati sva tijela državne uprave i javne ustanove da promoviraju jednakost spolova, a predviđa uspostavu vladina Ureda za jednakost spolova koji će se brinuti za provedbu Zakona te pravobranitelja za jednakost spolova. Novi zakon, koji je tek u raspravi, mogao bi predložiti i uvođenje 40 postotne kvote za žene u tijelima državne administracije.

Šimonović je Povjerenstvu također rekla da Hrvatska u Saboru raspravlja o Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji kojim su predviđene mjere psihijatrijskog liječenja kada je to potrebno, zabrane približavanja, zabrane progona žrtava nasilja te deložiranja obiteljskih nasilnika.

´Poticanje jednakosti spolova i jednakih prava i mogućnosti za žene i muškarce prihvaćeno je kao učinkovit način borbe protiv diskriminacije, nasilja, siromaštva, gladi i bolesti i podupiranje održivog razvitka´, rekla je hrvatska predstavnica.

Šimonović je kazala da Hrvatska osim donošenja pravne regulative za jačanje jednakosti žena poduzima i sasvim konkretne mjere kako bi stvarno na terenu postigla cilj jednakosti žena u društvu. Ona je spomenula obuku socijalnih radnika, policajaca i medicinskog osoblja u 2002. kako bi ih se pripremilo za borbu protiv nasilja nad ženama u obitelji, uvođenje telefonskih linija za ugrožene žene kao i otvaranje skloništa za žene žrtve nasilja.

Ona je također naglasila da je važno djelovati kroz medije kako bi se stvarala klima jednakosti spolova.

Pročitajte više