Hrvatska uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom

RAZMJENOM diplomatskih nota između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Crne Gore, Republika Hrvatska i Republika Crna Gora uspostavile su 7. srpnja 2006. godine diplomatske odnose.

Uspostava diplomatskih odnosa pridonijet će daljnjem razvitku i promicanju dvostrane suradnje, te razvijanju međusobnih odnosa na načelima utjelovljenim u Povelji Ujedinjenih naroda, istaknuli su u Ministarstvu vanjsih poslova i europskih integracija.

Vlada Republike Hrvatske priznala je 12. lipnja 2006. godine Republiku Crnu Goru kao suverenu i neovisnu državu i predložila uspostavu diplomatskih odnosa.

Vlada Republike Hrvatske usvojila je izjavu o odnosima Republike Hrvatske i Republike Crne Gore u kojoj je izrazila spremnost razvijati s Republikom Crnom Gorom dobrosusjedske odnose i suradnju "na načelima ravnopravnosti i uzajamnosti, na crti pridruživanja euroatlantskim integracijama, te time doprinositi trajnom učvršćivanju suradnje između dviju država u interesu mira, stabilnosti i razvitka".

Pročitajte više