Hrvatska vojska premještala trupla vatrogasaca na Kornatu

DANAŠNJA Slobodna Dalmacija, dan nakon što je Nina Stančić, sestra stradalog vatrogasca s tim detaljima upoznala javnost u HRT-ovoj Latinici, donosi šokantni obrat u istrazi o kornatskoj tragediji koji joj daje još mračniju dimenziju - Hrvatska vojska je prije početka službenog očevida premještala trupla stradalih vatrogasca te tako unaprijed kompromitirala rezultate svake sljedeće istrage.

Navedeni detalji se nalaze u zapisniku koji predstavlja dio sudskog spisa u kojemu se navodi kako su tijela trojice vatrogasaca vojnim helikopterom u četvrtak navečer prije početka očevida prvo odvezena u zrakoplovnu bazu Zemunik, da bi sljedeće jutro bila vraćena na Kornat te zajedno s tijelima ostalih stradalih  prevezeni su u Split.

Prema onome što sugerira prepiska, odnosno razgovori Vatrogasnog operativnog centra (VOC) sa sjedištem u Divuljama, tijela trojice stradalih su na Kornat vraćena tek nakon što je obavljen službeni očevid.

Novinarka Slobodne Dalmacije, kao i rodbina žrtava - koji su  uspjeli doći do  zapisnika -  pita se  tko je donio odluku da se kontaminiraju, odnosno uništavaju dokazi, odnosno nije li bila riječ o nastojanju da se ukloni svaki trag koji bi odgovornima za tragediju pokazao najviše dužnosnike Hrvatske vojske, odnosno Vlade.

Kao važan detalj se spominje i dolazak Specijalne jedinice HV-a iz Delnica, koja je, kako sugeriraju zapisnici na Kornat išla iz Zemunika u četvrtak navečer, u vrijeme kada je Gorska služba spašavanja (GSS) zbog pada mraka obustavila operacije spašavanja.

Također se navodi da je požarište sve vrijeme osiguravalo preko 200 vojnika HV koji su svima priječili pristup. To je razlog za sve brojnije spekulacije o tome kako je vojna aktivnost - posredno ili neposredno - bila glavni uzrok stradanja trinaestorice vatrogasaca na Kornata.

R.R.

Pročitajte više