Hrvatska vojska uskoro u Afganistanu?

SABORSKI zastupnici raspravljali su o prijedlogu odluke koja bi znatno proširila sudjelovanje Oružanih snaga u Afganistanu i podržali ga. Prema svemu, satnija Hrvatske vojske uskoro bi trebala sudjelovati u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Ministar obrane Berislav Rončević najavio je da bi četiri člana medicinskog tima trebala kroz mjesec dana otputovati u Afganistan, te da bi im se do veljače 2006. pridružila još 83 vojnika.

Vjeruje se da će pripadnici hrvatske vojske sudjelovati u sklopu misije ISAF u borbama protiv talibana. Misija se planira proširiti na istok Afganistana prema Jalalabadu i na jug u Kandahar.

"U misiji već više od dvije godine sudjeluje 50 hrvatskih vojnih policajaca, a slanjem četvorice pripadnika multinacionalnog medicinskog tima u kolovozu ove godine, kao i pojačanjem logistike za deset vojnika te povećanjem broja stožernih časnika, do kolovoza sljedeće godine ukupne hrvatske vojne snage u Afganistanu povećat će se na 150 ljudi." - izjavio je Berislav Rončević, a prenosi Večernji list.

"Ta je misija jako važna za Hrvatsku jer je profilira kao pouzdanog partnera koji može odgovoriti većim sigurnosnim izazovima te ojačava naš politički kredibilitet u odnosu na NATO." - prenosi Rončevićevu izjavu Jutarnji list. "S obzirom na širenje mirovnih operacija u Afganistanu, sadašnji kontingent nije dovoljan." - dodaje ministar.

Saborski zastupnici podržali su ovaj prijedlog, ali su skeptični što će se dogoditi ako misija postane pogibeljna. Pero Kovačević, zastupnik iz redova HSP-a, o ovom je problemu upozorio kolege: "Širenjem mirovne operacije na nemirni istok zemlje, misija u Afganistanu prelazi iz rizične u fazu pogibeljnosti, pa Vlada mora jasno razraditi što činiti u takvim slučajevima: slati dodatne snage ili izvlačiti postojeće i kako."

"I dok su hrvatski vojni policajci smješteni u glavnom gradu Kabulu, gdje obavljaju očevide, osiguranje objekata i osoba te reguliraju promet, a ne sudjeluju u borbama, pješačka satnija vjerojatno će biti angažirana u okršajima s antivladinim snagama." - rekao je Krešimir Ćosić, zastupnik HDZ-a.

Glasovanje o odluci koja bi proširila sudjelovanje Oružanih snaga u mirovnoj misiji u Afganistanu najavljeno je za petak, a budući da ga je veliki dio zastupnika podržao, mogao bi dobiti dvije trećine potrebnih glasova.

Pročitajte više