Hrvatska Wikipedija je dotaknula samo dno novim člankom o Jasenovcu

Foto: 123/Wikipedia

HRVATSKA Wikipedija dosegnula je novo dno filoustaške apologije s najnovijim izmjenama članka o Jasenovcu, u kojima se kao relevantan izvor navodi knjiga Igora Vukića “Radni logor Jasenovac” u kojemu se ovaj ustaški logor smrti, koji je zgražao čak i naciste, predstavlja skoro kao toplice za odmor.

Ustaški logor smrti Jasenovac sada se opisuje kao Sabirni logor Jasenovac, a prva referenca u članku je iz Vukićevog intervjua Glasu Koncila. Dapače, većina referenci na koje se poziva u članku o Jasenovcu na hrvatskoj Wikipediji su iz ekstremno desnih medija, kao što su portal udruge Željke Markić Narod.hr, Hrvatski tjednik i Maxportal.

Jasenovac više nije logor smrti nego sabirni logor

Na svim mjestima u članku na kojima je pisalo da je Jasenovac bio “logor smrti” sada piše “sabirni logor”, a uz Vukića - inače tajnika udruge koja tvrdi da je Jasenovac bio komunistički logor - poziva se i na revizionističku povjesničarku Blanku Matković koja je poznata po svojim ekstremističkim stavovima.

U članku na Wikipediji citira se i slovenački istraživač Roman Leljak, koji je inače pravomoćno osuđeni prevarant, zbog čega je služio i zatvorsku kaznu, a ozbiljni ga povjesničari smatraju šarlatanom. Više od pola članka o Jasenovcu sada se zapravo svodi na negiranje zločinačkog karaktera ovog logora smrti i indirektnu apologiju ustaša i NDH.

Za usporedbu s hrvatskom Wikipedijom, na engleskoj i njemačkoj Wikipediji Jasenovac se opisuje između ostaloga kao logor za istrebljenje ljudi.

Pročitajte više