Hrvatska zabranjuje energetski napitak Prime? Beroš: Danas imamo sastanak

Foto: Shutterstock

INSPEKTORI slovenske Uprave za sigurnost hrane zabranili su jučer kofeinsku verziju energetskog napitka Prime jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU, ali je dozvoljen u drugoj hrani. Verzija hidratizirajućeg napitka ostaje na policama slovenskih trgovina.

Iz Ministarstva zdravstva najavljuju da i Hrvatska ide u tom smjeru. 

"HZJZ će danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, a u 18 sati imam sastanak s Državnim inspektoratom kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica, koji su djeci trenutno ilegalno dostupni na tržištu", rekao je ministar Vili Beroš.  

Saznavši o sastojcima i mogućim učincima tih proizvoda, Beroš je tražio hitno ograničavanje njihove konzumacije za djecu.

Osim energetskog pića, to su i nikotinske vrećice koje sadrže nikotin u količini i do tri kutije cigareta, što je zgrozilo liječnike i samog ministra, kažu iz Ministarstva.

Posebno je opasno miješanje s alkoholom

Mladi ponekad znaju miješati energetske napitke s alkoholom, što može biti posebno problematično. Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica i direktorica Vitaminoteke, kaže da energetski napici mogu otupjeti osjećaj pijanstva, što može dovesti do prekomjernog unosa alkohola i povećati rizik od opasnih ozljeda.

"U studiji koja je uspoređivala utjecaj unosa alkohola i unosa kombinacije alkohola i energetskog napitka zabilježeno je da kombinacija ta dva stimulansa značajno smanjuje simptome koji se povezuju s prekomjernim unosom alkohola kao što su glavobolja, slabost, suha usta i narušena koordinacija, zbog čega osoba gubi osjećaj da je popila previše i da je vrijeme za prestanak unosa alkohola", kaže naša sugovornica.

"Miješanje alkohola i energetskih napitaka predstavlja ozbiljnu prijetnju za zdravlje i za život, a zabilježeni su slučajevi u kojima je ta kombinacija bila uzrok srčanih zastoja kod mladih ljudi", upozorava nutricionistica.

Kontroverze oko youtubera Logana Paula

Kako bi bilo jasnije koliko su napici Prime sporni, nije naodmet pojasniti tko ih je lansirao.

Logan Paul je boksač i jedna od notornijih ličnosti na YouTubeu, na kojem je na svojim kanalima okupio gotovo 25 milijuna pretplatnika. Često je bio upleten u kontroverze, no to mu, čini se, nije naškodilo, naprotiv.

Navedimo samo nekoliko priča po kojima je postao poznat. U nekim tvitovima 2017. on se šalio koristeći rasističke stereotipe o crncima i Azijcima.

U prosincu 2017. objavio je na YouTubeu video u kojem je ušao u šumu Aokigahara u Japanu, poznatu kao "šuma samoubojstava", i snimio tijelo samoubojice. Nakon što su ljudi tražili da ga se kazni, YouTube je demonetizirao njegov kanal i uklonio ga iz jednog od Googleovih partnerskih programa za oglašavanje.

2018. ponovno se našao u fokusu zbog korištenja električnog tizera na dvama mrtvim štakorima u svojem videozapisu. U siječnju 2023. ispričao se zbog neuspjeha svog projekta CryptoZoo nakon što ga je Coffeezilla optužila da vara investitore i napušta ih nakon prodaje "bezvrijednih" digitalnih predmeta.

Nedavno se našao na udaru kritika organizacija za zaštitu životinja nakon što je njegova svinja Pearl pronađena napuštena, traumatizirana i teško bolesna. Logan ju je kupio četiri godine ranije, no kada se preselio u Puerto Rico, nije ju poveo sa sobom, već ju je ostavio na jednom ranču.

Unatoč brojnim skandalima i sukobima s ljudima, Paulov YouTube kanal nastavio je dobivati preglede i pretplatnike, što neke navodi na zaključak da su njegovi pothvati zapravo bili uspješni PR trikovi.

Neke zemlje zabranile su Prime u školama

Logan Paul nedavno se ponovno našao u središtu pozornosti nakon što je senator Chuck Schumer iz New Yorka zatražio od Uprave za hranu i lijekove (FDA) da istraži njegov energetski napitak Prime zbog navodnog ciljanja djece i ogromne količine kofeina.

Napici su u posljednje vrijeme postali popularni među djecom, poput modnog dodatka ili statusnog simbola, da bi ih brojne škole diljem SAD-a, Velike Britanije i Australije konačno počele zabranjivati.

Pročitajte više