Hrvatska zaduženija od Afrike

TIJEKOM prva tri mjeseca 2008. godine bruto inozemni dug Hrvatske porastao je za milijardu eura, odnosno za 2,9 posto, te je na kraju ožujka iznosio 34,4 milijarde eura. Podaci su to koje je Hrvatska narodna banka (HNB) objavila u svom najnovijem Biltenu.

I dok hrvatski političari sa smiješkom objašnjavaju kako situacija "nije tako loša", podaci pokazuju drugačije - zaduženiji smo i od Afrike. Na listi Svjetske banke, iza Hrvatske su se našle: Slovenija, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija, ali i brojne afričke države, poput Ugande, Etiopije, Gane, Kenije i Egipta. Manje su zaduženi čak i ratom zahvaćeni Irak i Afganistan. Prilikom izrade navedene liste, Svjetska banka nije uzimala u obzir samo visinu inozemnog duga, već i broj stanovnika te razinu gospodarske razvijenosti zemlje.

Gledajući zaduženost po stanovniku, na svjetskoj razini ona iznosi oko 8.000 američkih dolara po stanovniku. Svaki Hrvat duguje oko 10.000 dolara, dok, usporedbe radi, stanovnici Ruande duguju oko 145 dolara, a stanovnici Etiopije oko 45 dolara. Crnogorci duguju oko 1.000 dolara po stanovniku, Makedonci oko 1.350 dolara, Srbi oko 2.660 dolara, a stanovnici BiH oko 7.000 dolara po stanovniku.

"Na rast bruto inozemnog duga najviše utjecale poslovne banke"

Kako navode iz HNB-a, na porast bruto inozemnog duga u prva tri mjeseca ove godine, najviše su utjecale poslovne banke, a osim njih su rastu duga snažno doprinijela i trgovačka društva.

Inozemni dug poslovnih banaka je porastao za 0,6 milijardi eura pa je na kraju ožujka iznosio 9,4 milijardi eura, a kod ostalih domaćih sektora zabilježen je porast od 0,4 milijarde eura, na 14,2 milijarde eura.

HNB navodi kako se inozemni dug države ipak nešto smanjio u odnosu na prethodno razdoblje (za 0,1 milijardu eura) te kako su tome najviše doprinijele redovite otplate obveza prema Londonskom i Pariškom klubu. Na kraju ožujka je tako iznosio 6,6 milijardi eura.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više