Hrvatska želi postati članicom CERN-a

INSTITUT "Ruđer Bošković" lobirat će da Hrvatska preda zahtjev za članstvo u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja - CERN-u, rekla je ravnateljica IRB-a Danica Ramljak na sastanku predstavnika IRB-a s CERN-ovim predstavnicima u Zagrebu.

Institut će tijekom sljedećih nekoliko tjedana pripremiti strateški dokument s presjekom održanog sastanka. Ravnateljica je najavila i osnivanje radne grupe koja će uključivati predstavnike ministarstava koja podržavaju hrvatsku aplikaciju za CERN, predstavnike istraživačkih instituta, akademske zajednice i industrije koji će onda tu zajedničku inicijativu predstaviti Vladi RH koja treba donijeti konačnu odluku o aplikaciji.

"CERN će omogućiti usavršavanje i obrazovanje širokom krugu znanstvenika"


Ramljak je objasnila da članice CERN-a plaćaju članarinu koja iznosi godišnje do dva milijuna eura. Ipak, važno je napomenuti da se članarina određuje prema bruto društvenom proizvodu te bi iznos hrvatske članarine zbog toga bio mnogo manji. Također, kada neka država preda aplikaciju CERN-u, plaća samo 25 posto članarine, dok je ostalih 75 posto obvezna uložiti u svoju istraživačku infrastrukturu, a nakon toga je poček od pet godina.

Naglasila je da članstvo u CERN-u nije interes četrdesetak hrvatskih fizičara koji će odlaziti u CERN već da će to omogućiti širokom krugu znanstvenika usavršavanje i obrazovanje.

Pročitajte više