Hrvatske alpinistice u osvajanju "krova svijeta" umalo zatrpala snježna lavina

PUNO sreće imale su naše alpinistice koje su ostale neozlijeđene kada je na njih u subotu krenula snježna lavina u osvajanju najvišeg vrha na svijetu, Mt. Everesta visokog 8850 metara.

Četiri alpinistice, 37-godišnja Jana Mijailović, 32-godišnja Vedrana Simčević, 24-godišnja Ena Vrbek i 29-godišnja Josipa Levar sada su u baznom logoru na visini 5380 metara, a u trenutku kada je lavina krenula na njih bili su u povratku u tu bazu. Serak se odlomio i krenuo prema djevojkama koje su u strahu krenule prema kampu.

"Nismo mogli vjerovati svojim očima kada se odlomio serak visok više stotina metara"

Javile su kako ih je samo zasuo snijeg u baznom logoru te da su sada dobro i nema bojazni za njih. Njihova sjajna i mirna reakcija spasila ih je od možda i sigurne smrti. Na internetskim stranicama Hrvatskog planinarskog saveza u izvještaju o tome danu stoji kako će ekspedicija taj 2. svibnja pamtiti do kraja života.

"Druga skupina (Jana, Vedrana, Ena, Josipa) koja je spavala na Logoru 2, nalazila se iza 9 sati negdje na sredini Ledenog slapa, 1000 m ispod velikog seraka na zapadnom ramenu Everesta iz kojega su se posljednjih dana svako malo rušile male lavine. Nismo mogli vjerovati svojim očima kada se u 9:17 cijeli serak visok više stotina metara sa tisućama tona leda odlomio i u obliku lavine kakvu do sada nismo nikada vidjeli počeo rušiti prema mjestu gdje se kretala naša skupina djevojaka", stoji u izvještaju te se dodaje kako je lavina prekrila cijeli Ledeni slap i došla do njihovog baznog logora udaljenog 3 kilometra.

"Sada smo živi, zdravi i veseli"

Svi su bili strahu do trenutka kada se Jana javila preko radio stanice i rekla voditelju ekspedicije Darku Berljaku da je sve u redu i da ih je samo malo zasuo snijeg. Sat vremena nakon toga djevojke su tražile put do kampa, jer im je lavina slomila ljestve i fiksna užeta. Na kaju izvještaja stoji kako su svi "živi, zdravi i veseli".

I.Kri.
Foto: Hrvatski planinarski savez

Pročitajte više