Hrvatske šume: jela i hrast ubrzano se suše

Po podacima Šumarskoga instituta u Jastrebarskom šume jele i hrasta lužnjaka, dvije gospodarski najvrjednije šume u Hrvatskoj, izvrgnute su najvećem sušenju.

Prošle godine utvrđena je znatna oštećenost jela, od 86,5 posto, napominje se u izvješću Šumarskog instituta u Jastrebarskom, koje je poslano Institutu za svjetske šume u Hamburgu.

"Oštećeno je više od četvrtine iglica svakog stabla i mala je vjerojatnost da će se ona obnoviti", pojanio je Ivan Seletković, suautor izvješća.

Znatno je oštećen, 18,3 posto, i hrast lužnjak, najvažnija sastojina listopadnih šuma u Hrvatskoj.

Ono je što je jela za četinjače, hrast lužnjak je za listopadno drveće, tako da je zdravstveno stanje tih dviju skupina osobito zanimljivo, kazao je Seletković.

Najotpornija vrsta drveća je domaća bukva, s oštećenosti od oko 7,5 posto, što se nije bitno mijenjalo zadnjih deset godina, navodi se u izvješću.

Po dosadašnjim izvješćima prosječna oštećenost šuma u Hrvatskoj viša je nego u Europi, a uzroci oštećenja su nepovoljne klimatske prilike, osobito suša, kukci i biljne bolesti, gljive, onečišćenje zraka i šumski požari.

Izvješća Institutu za svjetske šume podnose se od 1987. i temelje se na promatranju osamdesetak unaprijed određenih točaka u hrvatskim šumama.

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više