Hrvatski Blok pokreće inicijativu za izmjenama Ustavnog zakona o suradnji s Haagom

KLUB zastupnika Hrvatskog bloka (HB) izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare da pokreće inicijativu među parlamentarnim klubovima za izmjenama Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom.

HB drži da izmjene Ustavnog zakona, koje je izradio odvjetnički tim generala Ante Gotovine, treba uputiti u saborsku proceduru.

Po izmjenama koje se predlažu, hrvatsko bi pravosuđe odlučivalo o utemeljenosti haaških optužnica i na taj bi se način obranila vrijednost Domovinskog rata, te zaštitila ljudska i građanska prava hrvatskih građana, istaknuo je predsjedik HB-a Ivić Pašalić na konferenciji u Saboru.

Pašalić je ocijenio da se nakon predaje hrvatskog zahtjeva za članstvom u EU ponovno zahuktala medijska kampanja protiv Hrvatske vojske i generala, te je prozvao Vladu da tako želi dobiti prešutnu potporu za raspisivanje nagrade za uhićenje generala Gotovine.

´Aktualna vlast želi Gotovinu prikazati kao ordinarnog kriminalca. Sve je to začinjeno tvrdnjom da je neuhićenje Gotovine jedina zapreka ulaska Hrvatske u EU´, rekao je Pašalić.

Istaknuo je da Vlada nije ni pokušala osporiti optužnicu protiv Gotovine i da ne želi odvjetnicima dostaviti dokumentaciju koja bi im pomogla oboriti optužnicu.

´Predsjednik Vlade lakonski pere ruke jednostavno tvrdeći da aktualna vlast postupa po zakonu´, tvrdi Pašalić.

HB je pozvao sve zastupnike u Saboru, kako oporbe tako i vladajuće koalicije, da složno podupru njihovu inicijativu za izmjenama Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom.

Pročitajte više