Hrvatski botaničari pokrenuli biblioteku popularno-stručnih djela

HRVATSKO botaničko društvo (HBD) pokrenulo je izradu serije ilustriranih popularnostručnih knjiga o flori i staništima Hrvatske, a radovi na prve dvije knjige u poodmakloj su fazi.

Priopćio je to predsjednik HBD Toni Nikolić te napomenuo da su u izradi knjige "Flora jadranske obale i otoka" i "Močvarno, vodeno i cretno bilje Hrvatske", a u pripremi "Drveće i grmlje", te "Flora Parka prirode Medvednica".

Botanička biblioteka namijenjena je popularizaciji i edukaciji s područja poznavanja flore i botanike općenito, dakle stručnjacima i amaterima. Sve knjige bit će djelo više autora a prema sadržaju trebaju biti iznad razine popularnih sličnih djela, informacijski temeljite i egzaktne, te vizualno privlačne, navodi se u propozicijama koje su dobili članovi društva.

Odluka o pokretanju biblioteke donesena je na 2. skupštini Društva 29. rujna prošle godine, Urednički odbor Botaničke biblioteke (T. Nikolić, Lj. Ilijanić, M. Vrbek, J. Franjić, M. Britvec, N. Jasprica) krajem listopada donio je njezinu koncepciju, a sredinom prosinca istekao je rok za raspravu o toj koncepciji.

Prema popisu biljnih vrsta kojeg je na temelju literature izradio tim stručnjaka koji je vodio dr. Toni Nikolić Hrvatska je treća europska zemlja po biljnom bogatstvu: ima 0,076 većih biljnih vrsta po četvornom kilometru, dok je prva Slovenija sa 0,16, a druga Albanija sa 0,11.

Registrirano je ukupno 4300 vaskularnih biljnih vrsta (bez algi i mahovina), a s podvrstama čak 5350.

Međutim, o tome se malo zna jer nema ni djela koja bi objedinjavala te podatke, smatraju botaničari.

Pročitajte više