Hrvatski branitelj i pravoslavni svećenik zajedno u borbi protiv ovisnosti

HRVATSKI branitelj i časnik HV-a u mirovini Damir Huber iz Osijeka i pravoslavni svećenik Miron Vučićević iz Dalja, koji ima najvišu monašku titulu arah mandrita, zajednički vode "Aikido klub" u Osijeku, u kojemu vježbaju s 80-ak članova i uče ih vještini samoobrane.

Radeći s mladima, koji su iznimno zainteresirani za tu športsku vještinu, želi se "zajedničkim snagama djelovati na prevenciji ovisnosti od droge, koja razara mladost bez obzira na to koje je nacionalnosti", rekao je danas Damir Huber, voditelj Škole borilačkih vještina "Champion Gym", u sklopu koje djeluje i "Aikido klub".

Primjer dobre suradnje "s mojim prijateljem, pravoslavnim svećenikom Mironom jest i današnji seminar koji u Klubu drži poznati beogradski aikido majstor Milosav Radojković, pred kojim će 18 članova danas polagati za više pojaseve", istaknuo je.

"Aidiko klub" u Osijeku danas je posjetio i konzul Srbije i Crne Gore u Vukovaru Milan Šapić. Istaknuo je da je iznimno važno raditi s mladima "jer je to jedini način da ih se otrgne od pakla droge, koja, nažalost, uzima sve više maha".

Zajednički rad hrvatskog branitelja i pravoslavnog svećenika, dodao je, ujedno je najbolji dokaz da o ekumenizmu nije dovoljno samo pričati, nego ga pretočiti u djelo.

Svećenik Miron Vučićević prvi je suradnik osječkopoljskoga i baranjskog episkopa Lukijana, čije je sjedište u Dalju, a koji ga je također podupro da kao trener radi u "Aikido klubu". Svećenik je i voditelj Katehetskog ureda Srpske pravoslavne crkve za cijelu Hrvatsku.


Hrvatski branitelj Damir Huber u Domovinskom je ratu bio zarobljen i, kako kaže, proveo je teške dane u srpskom logoru u Dalju i Borovu Selu. "No, to nije razlog da danas ne vidimo kako svako vrijeme ima svoju priču, te da nam je svima zadaća boriti se za našu mladost.

Upravo u našoj školi borilačkih vještina, u prvome redu u Aikido klubu, želimo da mladi, osim savladavanja vještine samoobrane, nauče i kako se oduprijeti drogi", rekao je Huber.

U suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvom unutarnjih poslova i županijskim i gradskim vlastima, Katehetskim uredom Eparhije osječkopoljske i baranjske te katoličkom laičkom Zajednicom "Mir" namjeravamo pokrenuti mnoge projekte, seminare i radionice radi prevencije ovisnosti, rekao je svećenik Miron Vučićević, koji je i aikido majstor s crnim pojasom.

"Aikido klub" danas je posjetila i voditeljica Zajednice "Mir" Marija Krivić, koja je istaknula da podupire program i projekt hrvatskog branitelja i pravoslavnog svećenika jer je to pravi primjer ekumenskog rada.

Pročitajte više