Hrvatski Crveni križ: Trebamo prevoditelje s ukrajinskog jezika

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

HRVATSKI Crveni križ (HCK) izvijestio je da, u vezi s prihvatom izbjeglica iz Ukrajine, trenutno postoji potreba za prevoditeljima s ukrajinskog jezika, a svi koji u tom dijelu mogu pomoći pozvani su da se jave na e-mail ukrajinska-kriza@hck.hr.

"Hrvatski Crveni križ izbjeglicama iz Ukrajine koje su u subotu navečer organizirano smještene u prihvatnom centru u motelu Plitvice osigurao je osnovnu humanitarnu pomoć i psihosocijalnu podršku. Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa pristigle je osobe evidentirala te im po potrebi pomogla u kontaktu s bliskim osobama", izvijestila je glasnogovornica HCK Katarina Zorić.

Navela je kako je sve to osigurano i osobama u istočnom dijelu Hrvatske, a prijavile su se Službi traženja osječkog Crvenog križa.

Pomažu i izbjeglicama u privatnom smještaju

Iz Hrvatskog Crvenog križa pozvali su osobe iz Ukrajine koje su u Hrvatsku ušle i smjestile se u privatnom aranžmanu da se jave najbližem društvu Crvenoga križa kako bi ih se evidentiralo te im se osigurala potrebna pomoć.

Društvima Crvenoga križa mogu se javiti i sve one osobe koje su iz organiziranog smještaja otišle u privatni smještaj u različite dijelove Hrvatske, dodali su.

"Svi oni u Crvenome križu mogu dobiti humanitarnu pomoć: hranu, higijenu, odjeću, posteljinu... i psihosocijalnu podršku, kao i usluge Službe traženja, a, budući da se u Hrvatskoj trenutno nalazi manji broj izbjeglica, Hrvatski Crveni križ uspješno odgovara na njihove potrebe iz postojećeg stanja zaliha", istaknula je Zorić.

Trenutno se ne prikuplja pomoć za Ukrajinu

Trenutno, kaže, ne prikupljaju materijalne donacije za Ukrajinu i okolne zemlje jer nacionalna društva Crvenih križeva u tim zemljama odgovaraju na potrebe pristiglih ljudi. "Hrvatski Crveni križ u kontaktu je s njima i u ovome trenutku nisu iskazali potrebe za dodatnim materijalnim donacijama, a ukoliko iskažu potrebe, Hrvatski Crveni križ obavijestit će javnost", dodala je.

Također, dodala je, Hrvatski Crveni križ sa svojim društvima raspolaže i s dovoljnim brojem volontera, ali svi oni koji žele pomoći mogu se javiti najbližem društvu Crvenoga križa koji će ih angažirati po potrebi.

 

Pročitajte više