Hrvatski državljanin u Hamburgu osuđen zbog pronevjere 27 milijuna eura

ALBANSKI poduzetnik s hrvatskom putovnicom Bashkim Osmani u Hamburgu je zbog prijevare i pronevjere višemilijunskih zajmova osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. Zajedno s njim za isti je zločin osuđen i Burim Osmani.

U priopćenju pokrajinskog suda u Hamburgu stoji da je 44-godišnji Burim Osmani zbog prijevare i pomoći u pronevjeri osuđen na šest godina zatvora, a njegov tri godine mlađi brat Bashkim je osuđen na tri godine i devet mjeseci. Braća su platila jamčevinu od 1,9 milijuna eura nakon čega su pušteni na slobodu dok presuda ne postane pravomoćna.

Sudskim je postupkom utvrđeno kako su braća Osmani preko posrednika iz poslovnice Volksbanke u Lauenbergu izvukli više milijuna eura, a iako im namjera nije bila opljačkati banku bili su svjesni kako nemaju jamstva za zajmove koji su im odobreni. Državno odvjetništvo tvrdi da je na ovaj način načinjena šteta od 27 milijuna eura. Odvjetnici braće Osmani najavili su žalbu na ovu "nepravednu presudu".

Njemački mediji pišu kako je obitelj Osmani iz Kosova početkom devedesetih godina prošlog stoljeća došla u Hamburg, te uskoro postala jedna od najbogatijih obitelji u tom gradu zahvaljujući dobrim političkim vezama. Bashkim Osmani, koji je hrvatski državljanin, posjeduje hotel Palazzo u Poreču.

J.C.
Foto: Arhiva

Pročitajte više