Hrvatski državni vrh ne žali za Joergom Haiderom

NITI jedan telegram sućuti od hrvatskih vlasti nije pristigao kolegama preminulog "koruškog kralja" Joerga Haidera. Iako se radi o jednom od najkontroverznijih i najprepoznatljivijih političara u Središnjoj Europi zadnja dva desetljeća, u Vladi, Uredu predsjednika i Hrvatskom saboru  objašnjavaju kako Haider nije niti u jednom od rangova političara za čiju bi se smrt izražavala sućut.

Glasnogovornici Zlatko Mehun, Danijela Barišić i Ružica Šimunović se ipak ograđuju od mogućnosti da je na adresu Haiderovih pristigao pokoji privatni telegram sućuti od pojedinog političara.

Iako poznat po zagovaranju nekih nacističkih rješenja, kao i reputaciji netrpeljivog antisemita i rasista, kada su u pitanju bili Hrvati, Haider nije previše mario što se radi o slavenskom narodu. Dapače,  iznenađujuće je blagonaklono gledao na koruške Hrvate, divio se Jadranskoj obali, a puno je držao i do predsjednika Stjepana Mesića.

Njegova je pogibelj u noći na subotu šokirala javnost nama prijateljske države Austrije, pa čak izazvala i provalu bijesa slovenskih ultradesničara koji su mu predbacili umiranje na "slovenskom teritoriju". Međutim, što se Hrvatske tiče, njegova smrt izgleda ne izaziva niti pozitivnu niti negativnu reakciju.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više