Hrvatski fond za privatizaciju udovici branitelja "uvalio" bezvrijedne dionice!

BISERKA KONANOV, udovica poginulog hrvatskog branitelja, neugodno se iznenadila kad je pokušala unovčiti paket od 220 dionica firme Lantea grupa d.d. koje bi trebale vrijediti 22.000 kuna. Dionice je Biserka dobila od Hrvatskog fonda za privatizaciju u svibnju ove godine, ali kad ih je pokušala prodati rečeno joj je da se radi o bezvrijednim papirima kojima se na burzi ne trguje već godinu dana!

"Zamislite koji sam šok doživjela kada sam to doznala. Osjećala sam se kao da sam još jednom izgubila svog muža jer me je ovoga puta izigrala država za koju je on dao život. Ne znam čitati, pa nisam ni slutila što sam dobila. A da stvar bude gora, isti paket dionica dobila je i moja maloljetna kćerka koja je oca izgubila kad joj je bilo nekoliko mjeseci. Čak su mi i u brokerskoj kući rekli da se obratim HFP-u da mi zamijeni dionice za neke koje bar nešto vrijede, no oni o tome ne žele ni čuti", ispričala je Biserka novinaru Slobodne Dalmacije.

HFP je ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata i obiteljima nestalih, zatočenih i poginulih branitelja podijelio ukupno 8400 dionice Lantea grupe, što iznosi 1,25 posto temeljnog kapitala te tvrtke. No, iako su te dionice sada bezvrijedne, u HFP-u im ih ne žele zamijeniti za druge dionice koje imaju vrijednost jer, kako kažu, to nije zakonski moguće.

"Iako se trenutačno ne trguje dionicom Lantea grupe d.d., na što je, vjerojatno, utjecao opći pad aktivnosti na burzi, ne znači da one nemaju nikakvu vrijednost, te je realno pretpostaviti da će se s oporavkom ukupne gospodarske situacije te oživljavanjem aktivnosti na burzi nastaviti i trgovanje dionicama Lantea grupe d.d", tvrdi glasnogovornica HFP-a Mihaela Felker.

Pročitajte više