Hrvatski gospodarski rast uvelike će ovisiti o turističkoj sezoni

"AKO TURISTIČKA sezona podbaci, na jesen se može očekivati još jedan rebalans proračuna", rekao je danas ministar financija Ivan Šuker na konferenciji za novinare održanoj na temu uštede u državnom proračunu.

Iako je naglasio svoj optimizam, ministar Šuker upozorio je na vrlo bitan proračunski faktor - turizam. Na pitanje ima li Vlada "plan B" s obzirom na neizvjesnost turističke sezone, Šuker nije htio odgovoriti opravdavajući se kako ćemo o svemu biti obaviješteni na vrijeme.  

Šuker je objasnio da su razgovori u ministarstvima tek prva faza pri donošenju rebalansa, a druga faza slijedi idući tjedan kada će biti obavljeni razgovori sa socijalnim partnerima. Prijedlog za rebalans proračuna, koji bi svjetlo dana trebao ugledati za dva do tri tjedna, temeljit će se na projekciji pada BDP-a od dva posto.

Predviđa se ušteda od dvije milijarde kuna u ministarstvima što bi uz uštedu u javnim poduzećima moglo dostići iznos od oko četiri milijarde kuna. Uz ministra Šukera, konferenciji su prisustvovali i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar gospodarstva Damir Polančec.

Ministrica Kosor rekla je da neslužbeni prijedlog Vladinih mjera za povećanje prihoda proračuna objavljen danas u Večernjem listu nije "službeno stajalište Vlade". Objasnila je da su to tek mjere predlagane iz Ekonomskog vijeća, o kojima se razgovaralo, ali koje Vlada nije prihvatila. Ministar gospodarstva također se nadovezao na tzv. Polančecove mjere, kako su ih nazvali novinari: "To nisu moje mjere i ja ih neću svojatati", izjavio je.

A.He.
Foto: Damjan Tadić / Cropix

Pročitajte više