Hrvatski i grčki veleposlanik u SAD o pristupanju Hrvatske EU

HRVATSKI i grčki veleposlanik u Sjedinjenim Državama razgovarali su o hrvatskom zahtjevu za prijam u Europsku uniju predanom u petak u Ateni, i o hrvatskim nadama da pristupi Uniji 2007.

Hrvatski premijer Ivica Račan predao je u petak u Ateni službeni zahtjev Hrvatske za prijam u Europsku uniju grčkom premijeru Costasu Simitisu čija zemlja trenutno predsjeda Unijom.

Hrvatski i grčki veleposlanik u Washingtonu, Ivan Grdešić i George Savvaides razgovarali su u četvrtak o hrvatskom zahtjevu za prijam.

Savvaides je pozdravio hrvatsko nastojanje da uđe u Europsku uniju, i rekao kako na iskustvu Grčke zna da je ulazak u Uniju dugotrajan proces. On je rekao da se Grčka zalaže za proširenje Europske unije te da se europskim zemljama koje još nisu u Uniji mora pružiti izgled za pristupanje.

Grdešić je kazao kako se hrvatsko nastojanje da uđe u Europsku uniju temelji na postignućima zemlje u provedbi Sporazuma o suradnji i pridruživanju. On je izrazio nadu da će Hrvatska sustići Rumunjsku i Bugarsku koje bi u Europsku uniju trebale ući 2007. godine.

Pročitajte više