Hrvatski i Slovenski borci NOB-a osuđuju revanšističku kampanju u Italiji

Sudionici narodnooslobodilačke borbe Hrvatske i Slovenije osudili su danas revanšističku kampanju koja se u Italiji provodi pod geslom takozvanog Dana žalosnih uspomena na kraj II. svjetskog rata, ističe se u zajedničkoj izjavi rukovodstava organizacija boraca NOBa iz Hrvatske i Slovenije.

U izjavi se navodi da su na današnjem sastanku održanom u Zagrebu reagirali na "posljednje provokacije iz Italije na račun NOB-e i nacionalnog ugleda Hrvata i Slovenaca".

Prikazivanje filma "Srce u bunaru" je štetno, a povijesno nekorektno. Medijska scenografija poslužila je zastrašujućem cilju, širenju nacionalne netrpeljivosti i mržnje te istovremene kriminalizacije hrvatskog i slovenskog naroda kao cjeline, ali i talijanskog antifašisitičkog pokreta, navodi se u zajedničkoj izjavi i dodaje da se i hrvatski i slovenski narod i te kako sjećaju talijanskog fašističkog terora i brojnih žrtava.

Smatraju da se radi o važnoj i planiranoj akciji prekrajanja povijesti radi prikrivanja zločinačkog karaktera fašizma u Italiji. To je u Italiji primljeno s neprikrivenom željom za revizijom Pariškog mirovnog ugovora, jednog od temelja poslijeratnog demokratskog uređenja Europe kao i međusobnih odnosa novonastalih država Hrvatske i Slovenije sa zapadnim susjedima, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Hrvatski i slovenski borci traže od predstavničkih i izvršnih organa vlasti svojih država odlučnije reagiranje i osudu falsificiranja povijesnih istina o uzorcima, toku i završetku II. svjetskog rata, iskonstruiranim optužbama i njihovim revanšističkim zahtjevima.

U izjavi ističu da bi bilo kakvo popuštanje o ocjeni tih događaja bilo protivno legitimnim interesima Hrvatske i Slovenije i u proturječju s načelima međunarodnih odnosa u udruženoj Europi.

Borci Hrvatske i Slovenije pozivaju vlasti svojih zemlja da se zajednički suprotstave talijanskom iredentizmu kao i pokušajima antagoniziranja Hrvatske i Slovenije stvarnom cilju talijanske iredente.

Umjesto manipulacije žrtvama predlažemo argumentiranu raspravu o istinitim činjenicama iz II. svjetskog rata i poraća, stoji u zajedničkoj izjavi koju su potpisali predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Krešimir Piškulić i predsjednik Zveze združenj borcev in udeležencev NOB Slovenije Janez Stanovnik.

(Hina) pp/xdm ysšh

Pročitajte više