Hrvatski i strani pravni stručnjaci raspravljali o reformi pravosuđa

PREDVIĐENIM reformskim potezima hrvatsko pravosuđe približava se europskim standardima te svojim građanima pruža učinkovitije i brže sudstvo, istaknuto je na međunarodnom stručnom skupu "Reforma pravosuđa stanje u perspektive u Hrvatskoj".

O dosadašnjim rezultatima i provođenju reforme govorila je pomoćnica ministrice pravosuđa Ljiljana Vodopija-Čengić, ističući kako je osnovni cilj reformi smanjenje svih pravosudnih zaostataka.

Kao glavne korake prema smanjenju navela je premještanje predmeta na manje opterećene sudove, uvođenje kriterija za rad sudaca, edukaciju, intenzivnije uključivanje sudskih savjetnika, te digitalizaciju i informatizaciju sustava.

Tim je potezima zaustavljen trend porasta broja neriješenih predmeta, poboljšana je učinkovitost rada i pojednostavljeno obavljanje nekih poslova, kazala je pomoćnica ministrice.

Ponovila je da bi svi neriješeni predmeti trebali biti riješeni do kraja ove godine. Kao jedan od najozbiljnijih problema istaknula je neriješene ovršne predmete, a najnoviji podaci govore da je prošla godina završena s nešto više od 487 tisuća nedovršenih ovršnih postupaka.

Skup su organizirali Hrvatska paneuropska unija i njemačka zaklada Konrad Adenauer, a uz predstavnike Ministarstva pravosuđa okupio je pravne stručnjake iz Hrvatske, Njemačke i Francuske.-

Pročitajte više