Hrvatski liječnici jednu jetru presadili dvojici pacijenata

Liječnici KBCa zagreb i KBa Merkur izveli su jučer prvi puta u Hrvatskoj tzv. split eksplantaciju jetre, koja omogućuje presađivanje tog organa dvojici pacijenata.

Manji dio podijeljene jetre liječnici KBC-a Zagreb predvođeni Stipom Batinicom transplantirali su tijekom noći s ponedjeljka na utorak dvoipolgodišnjem djetetu iz Novske, koje je rođeno s nerazvijenim žučnim putevima, a veći dio jetre presađen je u KB-u Merkur 52-godišnjem pacijentu iz okolice Zagreba.

Transplantaciju odraslom pacijentu, kao i prethodnu eksplantaciju jetre u KB-u Dubrava sa ženskog donora radio je kirurg iz Merkura Stipislav Jandrijević.

Liječnici su danas potvrdili da su oba transplantirana pacijenta stabilno te pod intenzivnom postoperativnom skrbi.

Batinica ističe da je presađivanje jetre bilo jedino rješenje za dvoipolgodišnjeg dječaka čija je bolest mogla dovesti do ciroze jetre i smrti. Kako nije bilo moguće da dječaku donori budu roditelji, prije Božića stavljen je na listu čekanja za transplantaciju jetre.

Operacija presađivanja dijela jetre djetetu trajala je 12 sati zbog velike preciznosti potrebne da bi se izvela tako zahtjevna operacija na malom djetetu, rekao je Batinica Hini.

Dijete se oporavlja na odjelu intenzivne skrbi pedijatrijske klinike KBC-a Zagreb.

To je deseta operacija presađivanja jetre u djece koju je u zadnjih nekoliko godina izveo liječnički tim KBC-a Zagreb. Prvu su takvu operaciju, ujedno prvu takve vrste u ovom dijelu Europe, liječnici izveli 2001. godine presadivši dio očeve jetre desetomjesečnom sinu.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više