Hrvatski kardinal iz Chicaga vodi pobunu protiv Trumpa: "I moj je djed bio imigrant"

Screenshot: YouTube

"CRKVA stoji s vama", poručio je imigrantima prije nekoliko dana kardinal Blase Cupich, odnosno, ako njegovo ime vratimo s engleskog na hrvatski jezik, kardinal Blaž Čupić.

Kardinal hrvatskih korijena to je poručio u Crkvi bezgrešnog začeća u Chicagu.

Od ranih dana ove imigrantske nacije Crkva je pratila one koji su tražili spas od progona, bježali od siromaštva i rata u svojim zemljama i došli ovdje, tražeći da u zamjenu za svoj rad i vjernost dobiju državljanstvo", rekao je Čupić na španjolskom jeziku u crkvi punoj imigranata.

"Svećenici su često dolazili s ovim imigrantima, ponekad na istim brodovima", govorio je Cupich, a tekst o njegovoj borbi protiv Trumpovih najava govori Chicago Tribune.

"Cupich je stao na prvu crtu zaštite Chicaga kao grada utočišta nakon što je predsjednik Donald Trump najavio borbu protiv ilegalne imigracije", piše Chicago Tribune. Cupich je prošlog mjeseca pozvao svećenike i katoličke škole u Chicagu da ne puštaju imigracijske inspekcije na župne prostore bez naloga.

Djed mu došao iz Hrvatske

Ovaj nadbiskup mise vodi i na španjolskom jeziku jer je to materinji jezik brojnih imigranata koji ga slušaju. Jedan od razloga zašto se zalaže za prava imigranata u SAD-u je, kako je rekao, činjenica što je njegov djed bio tinjedžer kad je na početku 20. stoljeća iz Hrvatske došao u SAD.


U Nebraski gdje su živjeli "mise su bile na hrvatskom", kaže Cupich dodavši da ih je to u dalekoj zemlji podsjećalo na dom.

"Nema ništa loše u tome da netko priča dva ili tri jezika, to znači da komunicira s više ljudi. Zašto onda uče djecu jezike u školi", kaže.

Cupich nije želio komentirati Trumpove osobne poglede na imigraciju, ali je prokomentirao događaje u SAD-u.

"Istina je da je svako ljudsko biće napravljeno na sliku Božju i zaslužuje dostojanstvo i poštovanje koje je u korijenu naše vjere. Zbog te istine, danas sam ovdje da vas uvjerim da stojimo uz one koji se boje izraza mržnje i prijetnji koje su u posljednjih godinu dana upućene imigrantima i izbjeglicama', kazao je.

Zabranu ulaza muslimanima nazvao mračnim trenutkom povijesti

Cupich već duže vrijeme upozorava na Trumpove stavove o imigrantima. Nakon što je ljudima iz sedam muslimanskih zemalja zabranjen ulaz u SAD, Čupić je to nazvao mračnim trenutkom povijesti.

"Ovaj vikend je bio mračan trenutak u povijesti SAD-a. Odluka da se odbiju izbjeglice i da zatvorimo našu zemlju za one, pogotovo za muslimane, koji bježe od nasilja, ugnjetavanja i progona je protivno katoličkim i američkim vrijednostima. Zar nismo ponavljali katastrofalne odluke onih iz prošlosti koji su odbijali ljude koji su bježali od nasilja, ostavljajući neke narode i religije da budu marginalizirane i isključivane? Mi katolici bi morali dobro poznavati tu povijest jer smo, za razliku od drugih, i sami bili na drugoj strani takvih odluka", rekao je Cupich krajem siječnja.

Pročitajte više