Hrvatski narodni sabor: Izetbegovićeva stranka ruši Dayton i destabilizira sve

Foto: EPA

HRVATSKI narodni sabor BiH objavio je kako vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je predsjednik Bakir Izetbegović, sa svojim prijedlozima ustavne i izborne reforme radi na rušenju Daytonskog mirovnog sporazuma i optužio tu stranku da je glavni destabilizirajući čimbenik koji ugrožava mir u zemlji.

SDA ima opasne namjere, kažu iz HNS-a BiH

"SDA kroz svoje opasne namjere želi srušiti Daytonski mirovni sporazum koji je stvorio nužne preduvjete mira i temelje za multinacionalnu državu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda", priopćila je krovna politička organizacija Hrvata u BiH.

HNS je optužio SDA da nastavlja voditi unitarističku politiku kojoj je cilj dominacija brojnijeg bošnjačkog naroda i "sustavna diskriminacija Hrvata, ali i svih drugih nebošnjaka".

"Unatoč činjenici da je ovakvo djelovanje izravno rušenje ustavnopravnog poretka, dužnosnici SDA svjesno i beskrupulozno nastavljaju svoje antidaytonsko djelovanje", stoji u priopćenju.

SDA: Hrvatska i Srbija krše Daytonski sporazum

U dokumentu koji je uputila na više međunarodnih i domaćih adresa, SDA je optužila Hrvatsku i Srbiju da ne poštuju odredbe Daytonskog sporazuma, a za blokade u državi vodeću hrvatsku stranku HDZ BiH i srpsku SNSD.

Kao rješenje sadašnjih problema predložila je usklađivanje ustroja vlasti u entitetima, čime bi se oslabila uloga Doma naroda u Federaciji BiH i omogućila dominacija nad četiri puta manje brojnim Hrvatima.

Pročitajte više