Hrvatski počasni konzul u Barceloni prao novac za kriminalce?

Ilustracija: EPA

HRVATSKI počasni konzul u Barceloni Julí Bárcena San José trebao bi 23. travnja izaći pred istražnu sutkinju u Kataloniji nakon što je policija nad njim provela istragu sumnjičeći ga za pranje novca za lokalnu grupu kriminalaca.

Osumnjičen je da je primao novac dobiven od prodaje droge pa ga onda ulagao u nekretnine i skupocjene automobile, čime je za kriminalnu skupinu prikrivao trag nezakonito stečenog novca.

Ispitivanje će biti zatvoreno za javnost

"Pozvan je pred istražnu sutkinju u Barceloni u svojstvu osumnjičene osobe. Ondje bi trebao odgovoriti na ono što mu se stavlja na teret. Ispitivanje će biti zatvoreno za javnost", rekla je danas glasnogovornica Visokog suda pravde u telefonskom razgovoru za Hinu.

Na sud se moraju odazvati i počasni konzuli Albanije i Malija, José María Calmet Iglesias i José Luis López Fernández. Osumnjičeni su za ista djela.

Katalonska policija Mossos d'Esquadra otvorila je istragu 2017. nakon što je uhitila muškarca povezanog s lokalnim obiteljskim klanom u Kataloniji koji je uspostavio kupoprodaju automobila u Barceloni. Policija je 18. rujna prošle godine priopćila kako je privela četiri člana tog klana, a da su tri konzula povezana s njima.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova je 22. veljače izvijestilo kako je pokrenulo opoziv počasnog konzula Julija Bárcene. On je danas na internetskoj stranici Ministarstva još uvijek bio naveden kao počasni konzul u Barceloni. Bárcena nije odgovorio na upit o ovom slučaju.

Poduzetnik koji je počasni konzul već 18 godina

On je poduzetnik, a na funkciji počasnog konzula nalazi se od 2002. godine. Počasni konzuli obično nisu nacionalnosti države koju predstavljaju, nego državljani teritorija na kojem se nalaze, što je u ovom slučaju Katalonija, odnosno Španjolska. To su osobe s ugledom u zajednici u kojoj žive, a njihove zadaće su uglavnom poticanje gospodarske i kulturne suradnje dviju zemalja te pomaganje državljanima zemlje koju zastupaju.

Pročitajte više