Hrvatski policajci otkrili "tvornicu bombi" u Zagrebu tek nakon upozorenja iz Švedske

"OPERACIJA 'Viking' plod je zajedničke akcije hrvatske i švedske policije, a pokrenuta je nakon što je švedska policija došla do saznanja kako su dvije bombe proizvedene u Hrvatskoj bile namijenjene za napade u Švedskoj", kazao je danas Sven Alhbin, zamjenik šefa policije za zapadnu Švedsku za švedski Expressen.

Podsjetimo, u akciji kodnog imena "Viking" razbijena je skupina krijumčara oružjem i eksplozivnim sredstvima, koji su na području Zagreba otvorili privatnu tvornicu bombi, navodno namijenjenih za prodaju teroristima. Akciju su zajedno proveli policija, USKOK, Općinsko državno odvjetništvo i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), u suradnji s inozemnim kolegama (policijom BiH i Švedske). Osumnjičenike se nekoliko mjeseci pratilo i prisluškivalo, a navodna dva glavna aktera su: Zdravko Čabraja i Mladen Čačić Tić.

Uhitili ga s pola kilograma eksploziva

Skupina krijumčara i proizvođača oružja i eksplozivnih sredstava, koja se sumnjiči i za povezanost s proizvodnjom više eksplozivnih naprava koje su proteklih mjeseci podmetnute pod nekoliko automobila na području Hrvatske, navodno je bombu kućne izrade pokušala prodati i švedskim kriminalcima. Uhićeno je ukupno petnaest osoba, a nađeni su sastavni dijelovi za sklapanje paklenih naprava, kao što su električni sklopovi, mobilni uređaji za aktivaciju, automatske puške, eksploziv i razno oružje.

Alhbin je za švedske medije otkrio kako je sve počelo u studenom prošle godine kada je u Sloveniji uhićen Gashi Besim u njegovoj putnoj torbi nađene su dvije eksplozivne naprave s ukupno pola kilograma eksploziva. Navodno su te dvije bombe trebale eksplodirati u Švedskoj.

Naime, Besim je bio uhićen u autobusu koji je vozio za Švedsku, vrlo brzo je izručen švedskim vlastima. Policija je na osnovi saznanja odmah upozorila hrvatsku policiju, čiji se rezultati znaju danas.

U interesu istrage, koja još uvijek traje, Alhbin nije htio govoriti o detaljima, a tek je rekao kako je švedska policija imala fantastičnu suradnju sa zemljama uključenim u ovu istragu. No, znakovito je kako je Alhbin za Expressen rekao kako se "zagrebačka tvornica bombi" povezuje s najmanje tri ubojstva vezana za  poslove kriminalnih skupina u Švedskoj.

I.Ć.

Pročitajte više