Hrvatski pomorci mole za pomoć: Nemamo hrane niti vode na brodu, životi su nam ugroženi!

 

U REDAKCIJU Indexa pristigao je mail kćeri jednog hrvatskog pomorca koja traži pomoć za svog oca i još šestoricu Hrvata koji se nalaze na brodu ispred luke Owendo u Gabonu. Kći pomorca (podaci poznati redakciji) kaže kako se brod u vlasništvu Split Ship Managementa pokvario još prije mjesec dana te da su uvjeti života na brodu neljudski.

"Nemaju hrane ni pitke vode, za nekoliko dana će ostati i bez tehničke vode. Plaću nisu dobili već tri mjeseca, niti su na brodu dobili bilo kakav novac, tako da nisu u mogućnosti niti izaći s broda i kupiti si hranu ili vodu. Higijenski uvjeti na brodu su ispod svakog minimuma, neko vrijeme nisu imali struje, pa su palili vatru u bačvi da bi mogli kuhati. Nemaju brodski telefon tako da kontaktiramo preko privatnih mobitela", kaže ona dodajući kako su zvali više institucija za pomoć, koje su obećale pomoći, kao i da svakodnevno zovu Split Ship Managemet od kojeg, kako tvrdi, dobivaju lažna obećanja.

"Posada broda je očajna, situaciju opisuju kao deveti krug pakla. Nadamo se da će netko čuti našu priču i da će vlasnik broda konačno postupiti u skladu s potpisanim ugovorima i omogućiti osnovne uvjete života posadi svog broda", zaključuje kćerka hrvatskog pomorca.

Predrag Brazzoduro: Nažalost, nema pomoći

Tajnik Sindikata hrvatskih pomoraca Predrag Brazzoduro za Index je kazao kako zna o čemu se radi te da, nažalost, zasad ništa od pomoći. Kaže i kako je tražio pomoć i od institucija u Londonu, ali zasad ništa od toga.

"Razgovarao sam i s našim Ministarstvom jer agent koji posreduje u zapošljavanju već duže vrijeme vara i laže hrvatske pomorce", kaže nam Brazzoduro i dodaje kako je već tražio da se Split Ship Managmentu oduzme licenca jer ovo nije prvi put da ljude drže u užasnim uvjetima.

Dodaje kako oni sa Sindikatom pomoraca nemaju nikakav ugovor te da pomorce varaju i time što im daju na potpis nepostojeće ugovore. "Radi se o jednoj običnoj pljački pomoraca od strane Split Ship Managmenta", tvrdi Brazzoduro.

SSM: Prvi put čujem da nemaju hrane i vode

Vlasnik i direktor SSM-a Ratko Božić za Index je kazao kako je iznenađen tvrdnjama koje smo mu iznijeli te da je jedino točno da je brod u kvaru. "Sve ostalo nije točno, prvi put čujem to. Meni se s tog broda nitko nije obratio, a prije jedan dan s broda se vratio inspektor koji je deset dana proveo na brodu. To je sve što mogu reći", rekao nam je Božić.

Inspektor Split Ship Managementa za Index je kazao kako su uvjeti na brodu bili normalni. "Bilo je i hrane i vode i struje. Sve je bilo u redu i ja sam spavao na brodu. Ne bih rekao da je bilo nekih anomalija", rekao nam je inspektor zaposlen u Split Ship Managementu.

Pomorac s broda: To su sve laži!

"To su sve laži, mjesecima sam na brodu, kune nismo dobili, ostali smo bez hrane i vode. Ostalo nam je oko 20 tona vode, ali to je isključivo za stroj ako ga pokrenemo. Svaki tjedan nam ponavljaju 'riješit ćemo problem drugi tjedan', i tako iz tjedna u tjedan. Mi smo u havariji, tri generatora su izvan stroja, nemamo šanse pristati u luku, niti se pokrenuti", rekao je za Index jedan od pomoraca s broda. "Molimo, kumimo na sve strane, zvali smo ITF u Londonu, što će se napraviti, ne znam. Nama su životi ugroženi. Ovo je kriminal što se događa", priča nam ogorčeni pomorac dodajući kako je stanje alarmantno.

"Na brodu su uz nas sedam Hrvata, tri Ukrajinca i 15 pomoraca iz Mianmara. Ljudi su očajni, na izmaku snaga smo, ne znam kako će se to završiti", zaključuje razgovor pomorac te dodaje da je inspektor bio na brodu, ali da ništa nije napravio.

Pročitajte više