Hrvatski premijer prvi put na Europskom vijeću

HRVATSKI premijer Ivo Sanader izrazio je u petak zadovoljstvo što je prvi put od stjecanja kandidatskog statusa za članstvo u EU sudjelovao na sastanku s predsjedništvom EU-a.

"Vrlo sam zadovoljan što sam imao mogućnost iznijeti hrvatska stajališta" predsjedatelju Europskog vijeća, nizozemskom premijeru Jan-Peteru Balkenendeu, predsjedniku Komisije Romanu Prodiju i budućem predsjedatelju Vijeća, luksemburškom premijeru Jean-Claude Junckeru, rekao je nakon sastanka Ivo Sanader.

Predsjedništvo Europske unije redovito poziva čelnike zemalja kandidata na svoje sastanke na kojima ih izvještava o temema summita.

S hrvatske strane su uz Sanadera na sastanku sudjelovali ministri vanjskih poslova i europskih integracija Miomir Žužul i Kolinda Grabar Kitarović.

Sanader je sugovornicima kazao kako očekuje da će na summitu u prosincu Hrvatska dobiti datum za početak pristupnih pregovora te da je Zagreb sa svoje strane spreman ispuniti svoj dio obveza.

"Hrvatska je svjesna da mora učiniti sve što se tiče ispunjavanja kopenhaških kriterija, usvajanja pravne stečevine i zadovoljavanja posebnih kriterija", koje vrijede za zemlje obuhvaćene Procesom stabilizacije i pridruživanja, rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je nakon toga imao i kratke odvojene susrete s Balkenendeom, Prodijem i Junckerom, koje je zamolio za potporu europskim ambicijama Hrvatske.

Prije podne Sanader se sastao s belgijskim premijerom Guyom Verhofstadtom i predsjednikom Zastupničkog doma belgijskog parlamenta Hermanom de Crooom.

Prvi put ispred zgrade Vijeća ministara, gdje se održavaju europski summiti, bila je izvješena i hrvatska zastava zajedno sa zastavama zemalja članica i kandidata. Poslije podne tijekom sastanka kandidatskih zemalja s predsjedništvom EU-a, hrvatska zastava je premještena u dvoranu, budući da je to bila jedina zastava s kojom raspolažu u Vijeću.

Pročitajte više