Hrvatski proizvođač predao američkoj vojsci prve strojeve za razminiranje

HRVATSKI proizvođač "Doking" predao je danas u Zagrebu prvi dio narudžbe strojeva za humanitarno razminiranje vojsci SADa i Hrvatskoj vojsci. Protekle godine privatna tvrtka "Doking" potpisala je s američkom vojskom ugovor o isporuci 19 strojeva tzv. minimlatilica čija vrijednost, zajedno s rezervnim dijelovima, iznosi oko 5 milijuna američkih dolara.

Hrvatsko Ministarstvo obrane kupilo je jedan stroj za pomoć u međunarodnim mirovnim operacijama, a namjerava i otvoriti centar za obuku u razminiranju u Karlovcu, rečeno je.

"Do sada smo proizveli 20 strojeva i očistili oko 14 milijuna četvornih metara miniranih površina i nismo doživjeli ni jednu nesreću na minskim poljima", kazao je utemeljitelj tvrtke i konstruktor strojeva Vjekoslav Majetić.

Stroj za razminiranje je najmanji od tri takva u ponudi tvrtke koje je "Dok-ing" razvio s hrvatskim Ministarstvom znanosti i tehnologije, Brodarskim institutom u Zagrebu i tvrtkom "Tema", a ista je tvrtka proizvela i stroj za rad u rudnicima koji se testira u Južnoafričkoj Republici, rečeno je.

"Dok-ing" je utemeljen 1992. a od 1996. proizveo je 40 manjih strojeva za razminiranje, koje koriste vojske četiri zemlje i humanitarne organizacije niza zemalja.

Godišnje može proizvesti oko 25 strojeva i očistiti oko milijun četvornih metara površine.

Današnji čin ocijenjen je kao najveći dosadašnji iskorak tvrtke prema stalnoj prisutnosti na međunarodnom tržištu.

Pročitajte više