Hrvatski ribari bijesni - Talijani kreću u izlov kod otoka Jabuke

Foto: 123rf, Screenshot: Google maps

OD SLJEDEĆEG tjedna prestaje zabrana ribolova koćaricama u Jabučkoj kotlini, poznatom mrijestilištu u blizini najudaljenijeg hrvatskog otoka. Nakon godinu dana zabrane, talijanska i hrvatska strana opet se moraju dogovoriti hoće li loviti ribu ili neće, piše N1.

Dvije i pol tisuće četvornih kilometara u eksteritorijalnom moru kod otoka Jabuka zabranjen je ribolov. Pravilnik o tome dogovorile su zajedno Hrvatska i Italija, a odnosi se na brodove iz obje zemlje koji koriste koće i dredže. Cilj je bio zaštiti vrstu oslića, škampi i grdobina te obnoviti riblji fond. No, 25. srpnja u 24 sata pravilnik prestaje vrijediti, a novi nije dogovoren. Talijani najavljuju ponovni ribolov.

"Znanost je ustanovila da se tu mrijesti škamp i oslić i mi ribari smo to prihvatili i dali obol da se zabrani, a sada nam je žalosno da Talijani bez monitoringa i bez ičega kažu da će 26. srpnja otvoriti Jabučku kotlinu za rad", rekao je ribar Romeo Mikičić.

Ministarstvo poljoprivrede kaže kako te treba vidjeti rezultate da bi se donijele ove odluke.

"Najmanje bi trebale još dvije godine, a da bi se vidjeli rezultati trebalo bi tri godine. Za početak treba vidjeti rezultate i onda donijeti odluku o daljnjem režimu Jabučke kotline", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura.

Nemamo strategiju

Postavlja se pitanje što će biti s ovakvom mjerom te hoće li dosadašnja zabrana imati smisla ako od ponedjeljka opet krene veliki izlov ribe.


"To je tipična posljedica jer mi nemamo strategiju što da radimo, jer da smo to proglasili gospodarskim pojasom mogli smo pred Europsku komisiju i ne raspravljati se s Talijanima jer bi znanstvenim dokumentima mogli zabraniti koćarski ribolov", izjavio je Alen Soldo s Instituta za ribarstvo u Splitu.

O problemu je progovorila i europarlamentarka Ruža Tomašić koja je od EK već tražila da riješi bilateralno pitanje između Hrvatske i Italije, izraživši bojazan da talijanski ribari pritišću kako bi se izlov po isteku zabrane dozvolio.

Zastupnica Tomašić u svom zastupničkom pitanju Europskoj komisiji traži konkretne preporuke Bruxellesa kako bi se osiguralo da se i u ovom slučaju poštuju ciljevi Zajedničke ribarstvene politike umjesto da se pogoduje isključivo velikoj talijanskoj floti. Tomašić smatra kako Komisija sa svojim nadnacionalnim autoritetom može katalizirati brzi dogovor dviju strana.

"Ako Talijani otvore zonu za izlov, nema nikakvog smisla da Hrvatska produžuje zabranu sa svoje strane. Tako ćemo samo diskriminirati vlastite ribare, a veća talijanska flota će ionako brzo 'počistiti' cijelu Jabučku kotlinu. Zato je važno da se zabrana produži s obje strane i ja mislim da bi Komisija tu trebala igrati važnu ulogu. Očuvanje ribljih stokova jedan je od glavnih ciljeva nove Zajedničke ribarstvene politike i Komisija mora osigurati da se i u ovom slučaju Talijani toga drže", izjavila je zastupnica Tomašić.

Pročitajte više