Hrvatski sabor donio državni proračun za 2004.

KASNO sinoć Hrvatski sabor donio je državni proračun za ovu godinu, koji je ostao u okvirima koje je predložila Vlada prihodi su mu planirani u iznosu od 79,4 milijardi, a rashodi u iznosu od 84,9 milijardi kuna.

Za proračun je glasovalo 86 zastupnika, a 40 ih je bilo protiv.

Donošenju samog proračuna prethodilo je cjelodnevno glasovanje o 426 amandmana, koji su ukupno težili 8,5 milijardi kuna.

Vladini predstavnici odbili su sve amandmane, a u tome ih nisu pokolebali ni zastupnički zahtjevi ni napadi, poglavito iz SDP-a i HSS-a zbog investicaja u zdravstvo i poljoprivedu.

Vlada je vlastitim amandmanima intervenirala u proračun, no, kako je večeras objasnio ministar financija Ivan Šuker, riječ je o preraspodjelama unutar proračuna te se ukupna (proračunska) svota ne povećava.

Ministar Šuker izvjestio je da je u konzultacijama s Hrvatskim cestama (HC) dogovoreno da se sa 15 milijuna kuna sufinanciraju lokalne i županijske ceste, prije svega zbog dobrog prijedloga zastupnika Slavena Letice, a koji je i prihvaćen, za izgradnju ceste Sošice-Sveta Gera.

Vlada je čvrsto branila stajalište da je proračun za 2004. razvojan i socijalan.

Naglasila je da će nastaviti ulaganja u cestogradnju, poticati poduzetništvo, nastojati podignuti učinkovitost pravosuđa te poboljšati položaj socijalno najugroženijih skupina.

Proračun za 2004. rađen je na projekciji gospodarskog rasta od 3,2 posto u ovoj godini, inflaciji od 2,5 posto, te uz deficit konsolidirane središnje države od 4,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Državni proračun, u pravilu se donosi koncem godine, no kako je 2003. bila izborna, proračun za ovu godinu nije donijet.

Država se stoga u prva tri mjeseca ove godine financira na temelju odluke o privremenom financiranju, a Hrvatski sabor je imao obvezu do konca ožujka donijeti temeljni financijski dokument države.

Pročitajte više